Με μια διάλεξη αφιέρωμα στην συνθήκη της Λωζάννης ξεκινά ο ετήσιος κύκλος διαλέξεων της περιόδου 2023-2024 που υλοποιεί κάθε χρόνο το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης. 
Συμπληρώνοντας 100 χρόνια από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης μιας συνθήκης που οριοθέτησε το σύγχρονο Ελληνικός Κράτος γίνεται μια αποτίμηση της εν λόγω συνθήκης και το αποτύπωμα της σήμερα. 
Εάν επιχειρήσουμε να αποδώσουμε κάποιους χαρακτηρισμούς στην Συνθήκη της Λωζάννης τότε αυτοί πιθανόν να είναι Αναγκαία και Πολύτιμη Ειρήνη, ήττα του πολιτισμού καθώς και αμοιβαίο τραύμα. Πράγματι η μελέτη της Λωζάννης εντός και εκτός του ιστορικού γίγνεσθαι γεννά διάφορες ερμηνείες αλλά και αναπόδραστα ερωτήματα. Ποιον αφορά η Συνθήκη της Λωζάνης; Ποιος έχασε και ποιος κέρδισε από αυτή; Τι είναι η συνθήκη της Λοζάνης; και τελικά Τι είναι η συνθήκη της Λοζάνης για εμάς σήμερα ;
Ως σημείο λήξης του ελληνοτουρκικού πολέμου 1919-1922 και οριστικού τερματισμού του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, η Συνθήκη της Λωζάννης παράγει πολλαπλές και συγχρόνως αντικρουόμενες νοηματοδοτήσεις. Η Λωζάννη είναι τέλος και αρχή, πληγή και ανακούφιση αλλά και το εργαλείο της χιμαιρικής αναδιοργάνωσης των αυτοκρατορικών προταγμάτων των μεγάλων ευρωπαϊκών δυνάμεων σε ένα μετά - αυτοκρατορικό κόσμο καθώς και το πεδίο αποκάλυψης επικίνδυνων αρνήσεων δικαιοσύνης, αναθεωρητισμών και παλινδρομήσεων.
Πέρα από αυτά η Συνθήκη της Λωζάννης είναι μια συνθήκη ειρήνης. Μιας κρίσιμης και απαραίτητης ειρήνης η οποία θεμελιώθηκε πάνω σε ένα αντικειμενικό καθεστώς συνόρων και και κυριαρχίας. Ένα καθεστώς το οποίο διαμόρφωσε ολόκληρο το γεωπολιτικό χώρο της Ανατολικής Μεσογείου και παραμένει σταθερό μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα ως σημείο τομής και σχηματισμού συνεκτικών εθνικών και κρατικών ταυτοτήτων για την Ελλάδα και την Τουρκία, η Συνθήκη της Λωζάννης λειτούργησε ως ζωτική ορμή  συγκρότησής τους σε κυρίαρχα κρατικά υποκείμενα, ενώ αποτέλεσε τον ακρογωνιαίο λίθο των διμερών τους σχέσεων.
Η εισήγηση θα επιχειρήσει να διερευνήσει κριτικά τις πολύπλευρες  όψεις της Συνθήκης της Λωζάννης, την παρακαταθήκη της στο σήμερα, αλλά και τις ευκαιρίες αναστοχασμού τι οποίες προσφέρει για το παρόν και το μέλλον της διεθνούς πολιτικής τάξης και νομιμότητας, εντός του ασταθούς και πολυκρισιακού διεθνούς συστήματος και των δικαιοπολιτικών του προκλήσεων
Η διάλεξη θα διαδικτυακής μορφής με ελεύθερη παρακολούθηση μέσω Live Streaming στην διαδικτυακής μας πύλη στο Youtube/ IRS Thoukydides (πατήστε εδώ).
Εισηγήτρια στην εκδήλωση είναι η Κωνσταντίνα Οικονόμου Διεθνολόγος , Μεταδιδακτορική Ερευνήτρια στο Center for Conflict, Peace and Justice Studies (CCPJS) 
Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 17 Σεπτεμβρίου 2023 στις 9μ.μ.