Το προηγούμενο χρονικό διάστημα την διεθνή κοινότητα απασχόλησε αλλά και απασχολεί η κρίση στον Νίγηρα. Η κρίση προέκυψε από το πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου 2023 όπου η Προεδρική Φρουρά της χώρας υπό του Διοικητή της στρατηγού Αμπτουραμάν Τιανί  στασίασε και συνέλαβε τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μπαζούμ. Ο Διοικητής της Προεδρικής Φρουράς και επικεφαλής των στασιαστών Αμπτουραμάν Τιανί αυτοανακηρύχθηκε αρχηγός του κράτους.
Ο Νίγηρας ανήκει στην Ζώνη του Σαχέλ της Αφρικής. Η Ζώνη του Σαχέλ είναι η γεωγραφική ζώνη που ενώνει την έρημο της Σαχάρας με την υποσαχάρια Αφρική. Αποτελείται από την Μαυριτανία, το Τσάντ, την Μπουργκίνα Φάσο, το Μάλι , τον Νίγηρα καθώς και περιλαμβάνει της Ερυθραίας, της Σενεγάλης και του Σουδάν. Ο Νίγηρας είναι μια από τις φτωχότερες χώρες της Μαύρης Ηπείρου πλούσια σε Ουράνιο και βρίσκεται έμπροσθεν του ενδεχόμενου εισβολής γειτονικών χωρών της ομάδας των ECOWAS, έπειτα από το πραξικόπημα που ανέτρεψε τον Πρόεδρο της χώρας Μοχάμεντ Μαζούμ.
Μεταναστευτικό, ισλαμική τρομοκρατία και ασταθείς κυβερνήσεις κυριαρχούν στην ζώνη του Σαχέλ. Είναι χαρακτηριστικό πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει πραξικοπήματα σε τρείς χώρες της περιοχής : Μάλι, Μπουρκίνα Φάσο και όπως προαναφέραμε στον Νίγηρα. Αν και τα δυο πρώτα πραξικοπήματα αντιμετωπίστηκαν ως "εσωτερικά ζητήματα" των εν λόγω Αφρικανικών χωρών, δεν συνέβει το ίδιο με τον Νίγηρα καθώς διότι πραγματοποιήθηκε στην σκιά του Ουκρανικού Πολέμου και του Ψυχρού Πολέμου που αυτός δημιούργησε.
Η αποτύπωση της κρίσης στην Ζώνη του Σαχέλ καθώς και το αποτύπωμα αυτής στην Ελληνική Εξωτερική πολιτική θα αποτελέσει το αντικείμενο της διαδικτυακής διάλεξής μας που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Σεπτεμβρίου 2023 στις 9:00μ.μ.
Εισηγητής στην διάλεξη είναι ο πολιτικός επιστήμονας - δημοσιογράφος συνεργάτης του ιστότοπου SLpress.gr κ. Γεώργιος Λυκοκάπης.
Την διάλεξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε ελεύθερα από την διαδικτυακή μας πύλη στο Youtube : IRS Thoukydides (πατήστε εδώ).
Ερωτήσεις μπορείτε να υποβάλλετε με δυο τρόπους :
1) Σε χρόνο προ της διαλέξεως μέσω της εφαρμογής messenger στις διαδικτυακές πύλες του Ινστιτούτου στο Facebook (πατήστε εδώ και πατήστε εδώ).
2) Κατά την διάρκεια της διάλεξης στην στήλη των σχολίων στην διαδικτυακή μας πύλη στο Youtube : IRS Thoukydides (πατήστε εδώ)