Άρθρο του κ Κωνσταντίνου Κούσαντα Αντιστρατήγου ε.α.
* Το άρθρο απηχεί προσωπικές απόψεις του συντάκτη του 
Οι τελευταίες καταστροφές από τις φωτιές και τις πλημμύρες έχουν επιδράσει στην ψυχολογία όλων των Ελλήνων Πολιτών με αποτέλεσμα να υπάρχει απόγνωση και δυσαρέσκεια για τον Κρατικό Μηχανισμό Πολιτικής Προστασίας.
Η κοινή γνώμη αντιλαμβάνεται την ανεπάρκεια της πολιτείας σε επιχειρησιακό επίπεδο Διαχείρισης Κατάστασης του φαινομένου που εξελίσσεται από το Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης - Πολιτικής Προστασίας εκ του αποτελέσματος.
Σημαντικός παράγοντας της ανεπάρκειας του συστήματος της Πολιτικής Προστασίας θεωρείται η χρόνια κομματοκρατία από τα χρόνια της μεταπολίτευσης με απίστευτους μηχανισμούς και έντεχνες μεθοδεύσεις.
1) Η τοποθέτηση κομματικών προσώπων σε υψηλές θέσεις Υπουργείων - Γενικών Γραμματέων, επικρατεί μα βάση το κριτήριο της πίστης - υποταγής στον πρόεδρο του κυβερνώντος κόμματος. Δυστυχώς οι περισσότεροι υπουργοί ή υφυπουργοί δεν έχουν καν διαίσθηση των γνωστικών αντικειμένων που απαιτούνται για τις θέσεις αυτές.
2) Ιδιαίτερα για το αντικείμενο της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας απαιτεί πλαισίωση με πρόσωπα υψηλής επιχειρησιακής ικανότητας, διορατικότητας, επίκτητων γνώσεων από εκπαιδεύσεις και τεράστια εμπειρία. Απαιτεί του εκλεκτούς και όχι τους αρεστούς με δημόσιες σχέσεις και γνωριμίες. Οι Μονάδες της ΕΜΑΚ έχουν διεθνείς επιτυχίες, ενώ οι Ένοπλες Δυνάμεις με το εξαιρετικό προσωπικό, μέσα, υλικά, επικοινωνίες και οργάνωση αν τους ζητηθεί έγκαιρα, μπορούν να συνδράμουν αποφασιστικά σε όλες τις Φυσικές Καταστροφές και όλες τις Ειδικές Καταστάσεις.
3) Η πρόφαση ανάληψης της "πολιτικής ευθύνης" ισοδυναμεί με ευθύνη του "αέρα" χωρίς καμία συνέπεια (αστική, οικονομική, ατομική, πειθαρχική). Εύκολα επικαλείται κάποιος την ανάληψη της πολιτικής ευθύνης για τεράστια λάθη, που πιθανόν κοστίζουν δεκάδες ζωές διότι απλά δεν κοστίζει τίποτα. Αντίθετα για αυτόν η "πολιτική ευθύνη" μετριέται με ψήφους και όχι με ζωές ανθρώπων.
4) Η διείσδυση της κομματοκρατίας από επίπεδο κομματικό - πολιτικό υπεισέρχεται ακόμα και σε επίπεδο υποψηφίων σε Κοινότητες,  Δήμους και Περιφέρειες. Το χρίσμα του "προέδρου του κόμματος" αποστέλλεται στον κάθε υποψήφιο του κάθε κόμματος και διεισδύει ακόμη και στην κάλπη της κοινωνίας.
5) Οι κατανομές των πιστώσεων για πρόληψη των καταστροφών και έργα προστασίας κατανέμονται με βάση του επιτήδειους κομματικούς Κοινοτάρχες, Δημάρχους, Περιφερειάρχες που έχουν "πρόσβαση" στα Υπουργεία που ΄παρέχουν πιστώσεις, Ακόμα και σε περιοχές που έχουν πληγεί από φωτιές ή πλημμύρες πολλές φορές οι πιστώσεις αποκατάστασης είναι μηδαμινές ελλείψει κομματικών γνωριμιών. 
7) Δυστυχώς η μάστιγα της κομματοκρατίας επεκτείνεται αρνητικά και στους νέους μας όταν βλέπουν διείσδυση της αναξιοκρατίας της πολιτικής στα συστήματα επιλογών θέσεων εργασίας. Ο πρώτος λόγος μετανάστευσης των νέων μας στο εξωτερικό είναι όχι η έλλειψη εργασίας στην χώρα μας αλλά η αναξιοκρατία σε σχέση με την αμοιβή.
Συμπερασματικά, ένα ολόκληρο σύστημα που αφορά τις ζωές των ανθρώπων που βάλλονται από την καταστροφή της φύσης εξαρτάται από τον φαύλο κύκλο της κομματοκρατίας που διεισδύει ακόμα και στον πιο απομακρυσμένο πολίτη της Ελληνικής Κοινωνίας.