* Άρθρο του Θανάση Κ.

- Τα χρόνια του Ηροδότου (γύρω στο 500 π.Χ.), η Θεσσαλία ήταν πολύ επιρρεπής σε πλημμύρες και οι κάτοικοί της φρόντιζαν να ανοίγουν διόδους στις κοίτες των ποταμών και των χειμάρρων για να μην πλημυρίζουν οι πόλεις τους. Όταν εξ στράτευσε ο Ξέρξης στην Ελλάδα το 480 π.Χ. προσπάθησε να φράξει τις διόδους απορροής των υδάτων για να πλημμυρίσει τις Ελληνικές Πόλεις και να τις υποτάξει.
- Εμείς δεν χρειαζόμαστε τον Ξέρξη το κάνουμε μόνοι μας.....
Δυόμιση χιλιάδες χρόνια αργότερα
- και αφού μεσολάβησαν δυο καταγεγραμμένες ιστορικά περίοδοι ανόδου της παγκόσμιας θερμοκρασίας, (Roman Warming Period & Medieval Warming Period) - που ΔΕΝ αποδίδονται, βέβαια, σε "ανθρωπογενή αίτια", βιομηχανική δραστηριότητα, εκπομπές διοξειδίου κ.λπ. 
- και αφού μεσολάβησαν επίσης και δυο εποχές μείωσης της θερμοκρασίας παγκοσμίως (στα μέσα της πρώτης χιλιετίας μ.Χ. και μετά τα μέσα της δεύτερης χιλιετίας : η mini ice Age  του 17ου έως τις αρχές του 19ου αιώνα),
Η Θεσσαλία πλημμυρίζει και πάλι φέτος.
Και φταίει λέει η ανθρωπογενής "κλιματική κρίση"
Έτσι είναι τα πράγματα;
Όταν υπάρχει θεομηνία με δραματικές επιπτώσεις σε μεγάλες περιοχές, οι αιτίες είναι συνήθως μια από τις εξής πέντε ή κάποιος συνδυασμός τους.
- Πρώτον μπορεί να είναι πράγματι, ακραία καιρικά φαινόμενα. Τέτοια υπήρχαν πάντα και θα συμβαίνουν πάντα. Εμφανίζονται σε αραιά χρονικά διαστήματα, μερικών δεκαετιών (για αυτό τα λένε "ακραία") και ΔΕΝ έχουν σχέση με αυτό που ονομάζεται "κλιματική κρίση" (που, όπως θα δούμε είναι εντελώς διαφορετικό πράγμα).
- Δεύτερον μπορεί να οφείλονται σε "κακές" παρεμβάσεις των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον (μπάζωμα χειμάρρων κ.λπ.).
- Τρίτον, ακριβώς το αντίθετο : Καλές και σωτήριες ανθρώπινες "παρεμβάσεις" των ανθρώπων στο φυσικό περιβάλλον που θα έπρεπε να έχουν γίνει αλλά δεν έγιναν ή καθυστερούν όπως τα αντιπλημμυρικά έργα εκεί που χρειάζονται κ.λπ.....
- Τέταρτο μεγάλης κλίμακας αλλαγές χρήσης γης που αλλάζουν το τοπικό μικροκλίμα και την δυναμική των υδάτινων πόρων στην περιοχή
- Πέμπτον,  όταν εγκαταλείπεται η ύπαιθρος και οι άνθρωποι συγκεντρώνονται μαζικά σε λίγες μεγαλουπόλεις. Αυτό από μόνο του προκαλεί όλα τα προηγούμενα : Γιατί αλλάζει όλες τις χρήσεις της γης ΚΑΙ στην ύπαιθρο (που εγκαταλείπεται) και στις μεγαλουπόλεις (που επεκτείνονται και "τσιμεντώνονται").
Τέλος υπάρχει η "κλιματική κρίση" Η οποία ΔΕΝ αφορά "ακραία καιρικά φαινόμενα"! Με τον όρο "κλιματική κρίση" εννοούνται συνήθως τα  φαινόμενα που δεν απλώς "ακραία". Και ΔΕΝ οφείλονται σε αλλαγές του "τοπικού μικροκλίματος" αλλά σε αλλαγές του παγκόσμιου κλίματος και της μακροχρόνιας τάσης του - και μάλιστα οφείλονται σε ανθρωπογενείς λόγους. Δηλαδή τις προκαλεί η ανθρώπινη δραστηριότητα σε παγκόσμια κλίμακα.
Γιατί το κλίμα ΑΛΛΑΖΕΙ συνεχώς. Όχι τώρα που ανακαλύψαμε την "κλιματική αλλαγή" αλλά από πάντα, εδώ και τουλάχιστον..... 1 δισεκατομμύρια χρόνια (από τον καιρό που σταθεροποιήθηκε κάπως η σύσταση της ατμόσφαιρας). Και κυρίως εδώ και μισό δισεκατομμύριο χρόνια (για την ακρίβεια εδώ και 538 εκατομμύρια χρόνια) από την λεγόμενη "Κάμβρια έκρηξη", όταν μέσα σε πολύ "σύντομο" χρονικό διάστημα (μερικών εκατομμυρίων ετών) εμφανίστηκε η έκρηξη ζωής πάνω στην επιφάνεια του πλανήτη, ενώ οι μέχρι τότε μορφές της ζωής ήταν απλοί και κυρίως μονοκύτταροι οργανισμοί ή "ωκεάνια άλγη"! 
Και έκτοτε οι πιο σύνθετοι ζώντες οργανισμού άρχισαν να "αντεπιδρούν" μαζικά με την ατμόσφαιρα καθορίζοντας σε σημαντικό βαθμό και τις μεσοπρόθεσμες  τάσεις του κλίματος (οι μακροχρόνιες καθορίζονται έτσι και αλλιώς από κοσμικά φαινόμενα που αφορούν την τροχιά της γης την κλίση και την κατεύθυνση του άξονα περιστροφής της - οι κύκλοι του Milankovitch).
Δεν υπάρχουν λοιπόν "αρνητές" της κλιματικής αλλαγής (για αυτό και επισήμως το ονομάζουν πλέον "κλιματική κρίση").
Το κλίμα αλλάζει πάντα και το ερώτημα είναι αν το κλίμα τώρα αλλάζει από τις "κανονικές φυσιολογικές διακυμάνσεις του", όπως συνέβαινε πάντα (natural variation) ή αλλάζει επιπροσθέτως γιατί η ανθρώπινη δραστηριότητα  σε παγκόσμια κλίμακα το επηρεάζει καθοριστικά.
Η συζήτηση αυτή δεν έχει και πολύ νόημα ΟΤΑΝ τα φαινόμενα που μας απασχολούν και απειλούν - ΔΕΝ σχετίζονται με την "κλιματική κρίση" που ενδεχομένως οι άνθρωποι σε παγκόσμια κλίμακα, αλλά με λάθη και αβελτηρίες ανθρώπων σε τοπικό επίπεδο.
Και η διάκριση αυτή είναι εξαιρετικά σημαντική, διότι όλοι οι ανίκανοι και όλα τα λαμόγια (ή όλοι οι άσχετοι) αποδίδουν τις δικιές τους ευθύνες στην "κλιματική κρίση". 
Για αυτό είναι επειγόντως απαραίτητο να ξεχωρίσουμε τι είναι τι.....
Πρώτη παρατήρηση λοιπόν :
Όσα συνέβησαν φέτος το καλοκαίρι στην Ελλάδα ήταν ακραία καιρικά φαινόμενα - ΔΕΝ ήταν εκδηλώσεις της "κλιματικής κρίσης". Αντίστοιχα έχουν ξαναγίνει περασμένες δεκαετίες και επαναλαμβάνονται κατά αραιά τακτικά χρονικά διαστήματα. Ανεξαρτήτως "κλιματικής αλλαγής".
- Καύσωνας σαν το φετινό - για την ακρίβεια ΧΕΙΡΟΤΕΡΟΙ από τον φετινό - υπήρξαν και το 1987 και το 1958. Τον καιρό που δεν μιλούσε κανένας για "κλιματική αλλαγή" και δεν υπήρχε καν ο όρος.
- Πλημμύρες τέτοιας έκτασης (και τέτοια εποχή περίπου) υπήρξαν πριν 29 χρόνια το 1994. Παρόμοια ή χειρότερα συνέβησαν και πριν 68 χρόνια το 1955 όταν  "ανασκάφτηκε ο Βόλος" και "έγινε λιμνοθάλασσα η Αθήνα και ο Πειραιάς" όπως έγραφαν τότε τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων. Κανείς τότε δεν μιλούσε για κλιματική αλλαγή ήταν ακραίο καιρικό φαινόμενο.....
Ποιος ευθύνεται λοιπόν αν δεν είναι η "κλιματική κρίση"; Ευθύνονται και οι πέντε αιτίες που αναφέραμε πριν.
- Οι άνθρωποι εγκατέλειψαν τη γη τους. Και τα κοπάδια τους....
Συγκεντρώθηκαν στις πόλεις  που τσιμεντώθηκαν Κι αυτό άλλαξε δραματικά το μικροκλίμα τους
Ενώ στην  ύπαιθρο τα πάντα εγκαταλείφθηκαν. Κι αυτό άλλαξε δραματικά το μικροκλίμα σε όλη την ελληνική περιφέρεια..
- Επιπροσθέτως τα βοσκοτόπια "καταργήθηκαν" συνταγματικά! Και η απουσία κοπαδιών, που υποτίθεται ότι έγινε για να "προστατευτούν" τα δάση, στην πραγματικότητα  κατήργησε το "φυσικό τρόπο" καθαρισμού των δασών.
- Κι επίσης η κατάργηση της υλοτομίας ακόμα και αν πρόκειται για άρρωστα δένδρα κατέστησε τα δάση ακόμα πιο ευάλωτα. Γιατί τα άρρωστα δένδρα  σε καθαριζόμενα δάση, συσσωρεύουν καύσιμη ύλη που αναφλέγεται πολύ εύκολα το καλοκαίρι. Χώρια δε που κινητροδοτούνται πολλοί να βάλουν φωτιά.
- Τέλος τα δάση είναι γεμάτα παράνομες χωματερές, ιδιαίτερα σε χαράδρες. Κι αυτές είναι αληθινές "ωρολογιακές βόμβες" κατά τους θερινούς μήνες, όταν φυσιολογικά ανεβαίνουν οι θερμοκρασίες. Αναφλέγονται πολύ εύκολα και σβήνουν πολύ δύσκολα....
Χίλιες οκτακόσιες τέτοιες παράνομες χωματερές υπάρχουν στην Ελλάδα, κυρίως μέσα στα δάση. Γι αυτές κάποτε η χώρα πλήρωνε πρόστιμα στην ΕΕ Η Ελλάδα έπαψε να ρίχνει απορρίμματα σε παράνομες χωματερές κι έπαψε να πληρώνει πρόστιμα. Αλλά οι χωματερές είναι ακόμα εκεί....
Θα μπορούσαν να έχουν εξαλειφθεί, αλλά το θέμα είναι που θα πάνε τα αποθέματα σκουπιδιών που παραμένουν εδώ και δεκαετίες. Δεν θα είχαμε κανένα πρόβλημα αν υπήρχαν εγκαταστάσεις θερμικής επεξεργασίας απορριμμάτων. Όπως υπάρχουν σχεδόν παντού στην Ευρώπη.
Οι Ευρωπαίοι τα σκουπίδια τους τα "καίνε" Και όταν δεν τα καίνε τα πουλάνε σε άλλες χώρες που χρησιμοποιούν ως καύσιμο για την παραγωγή ενέργειας. Στην Γερμανία τα καίνε τα σκουπίδια τους. Στη Σουηδία τα καίνε. Στη Δανία τα καίνε. Στην Ελλάδα ούτε τα καίμε, ούτε τα πουλάμε σε άλλους να τα κάψουν. Απλώς τα θάβουμε (αφού...τα "ανακυκλώσουμε", υποτίθεται). Κι όσα έχουμε ήδη συσσωρεύσει σε παράνομες χωματερές, απλώς τα αφήνουμε εκεί να αποτελούν εστίες ανάφλεξης δασών κάθε καλοκαίρι.....
* Το χειρότερο αφορά τις πλημμύρες πλέον : Στην Ελλάδα πέραν από τις ανθρώπινες παρεμβάσεις που υπήρξαν όταν μπαζώσαμε ρέματα και χειμάρρους, υπήρξαν και σημαντικά έργα αλλαγής της κοίτης ποταμών, που ΔΕΝ ολοκληρώθηκαν ποτέ ! Γιατί είχαν αντίρρηση οι Οικολόγοι λέει.
Παράδειγμα το φράγμα της Μεσοχώρας που δεν ολοκληρώθηκε και δεν λειτούργησε ποτέ ή το φράγμα της Συκιάς που δεν ολοκληρώθηκε καν και αποτελούν αμφότερα μνημεία της απόλυτης αναπηρίας του Ελληνικού Κράτους!
Πρόκειται για την διαβόητη "εκτροπή του Αχελώου", έργο που εξαγγέλθηκε πολλές φορές, προχώρησε, ξοδεύτηκαν δισεκατομμύρια , αλλά παραμένει ημιτελές.!
Στο μεταξύ έγιναν πολλές σημαντικές παρεμβάσεις, ένα μέρος του ποταμού "εγκιβωτίσθηκε" (σε υπόγειους αγωγούς), δημιουργήθηκαν φράγματα που δεν λειτούργησαν ποτέ και που, αν λειτουργούσαν θα μπορούσαν όχι μόνο να εκμεταλλεύονται ενεργειακά την κανονική ροή των υδάτων, αλλά κυρίως να την ΕΛΕΓΧΟΥΝ.
Όλα αυτά έμειναν στον αέρα, και ύστερα αναρωτιόμαστε ποιος φταίει και πλημμυρίζουν τα νερά μετά από θεομηνίες.
* Στο μεταξύ οι οικολόγοι δεν θέλουν εργοστάσια παραγωγής ενέργειας από υδρογονάνθρακες (που παράγουν διοξείδιο του άνθρακα). Αλλά δεν θέλουν και εργοστάσια καύσης σκουπιδιών (όπως κάνουν όλες οι άλλες χώρες) γιατί και αυτά παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα. Και ύστερα δεν θέλουν ούτε υδροηλεκτρικά εργοστάσια (που ΔΕΝ παράγουν εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα), για να μην ενοχληθούν ...οι μωβ ακρίδες, οι πράσινοι σκαντζόχοιροι και τα τοπικά τριζόνια. Και ύστερα δεν θέλουν ούτε ανεμογεννήτριες στις βουνοκορφές για να μην κοπούν δένδρα για την εγκατάστασή τους. Γενικώς δεν θέλουν ΚΑΘΟΛΟΥ ενέργεια.!
Και έχουμε νόμους που απαγορεύουν κάθε υλοτομία (ακόμα και διάνοιξη ζωνών πυρασφάλειας στα δάση, ακόμα και την ώρα που μαίνεται η φωτιά και πλησιάζει οικισμούς), όπως ουσιαστικά έχουμε "απαγορεύσει" κάθε ενεργειακή εκμετάλλευση των σκουπιδιών. Δηλαδή έχουμε νόμους και πολιτικές που υποτίθενται προστατεύουν τα δάση και το φυσικό περιβάλλον, αλλά στην πραγματικότητα καταστρέφουν τα δάση κυρίως αλλά ευρύτερα  το  περιβάλλον.
Και ύστερα φταίει η "κλιματική αλλαγή".
Αν δεν αλλάξουν αυτά ΜΗΝ περιμένετε σωτηρία. Κάθε καλοκαίρι θα καιγόμαστε και κάθε φθινόπωρο θα πλημμυρίζουμε. Ακόμα και χωρίς "ακραία φαινόμενα". Όσα κονδύλια και αν "απορροφήσουμε".....
Στο Μάτι κάηκαν πάνω από 100 άνθρωποι μέσα σε λίγες ώρες, μια μέρα που ανώτατη θερμοκρασία δεν ξεπέρασε του 37 βαθμούς ! Το καλοκαίρι του 2018  που - παρεπιπτώντος - ήταν από τα πιο "ήπια" και από τα πιο υγρά.
- Και κανείς δεν αναφέρει το γεγονός ότι όλα τα πυροσβεστικά μέσα του Λεκανοπεδίου είχαν μεταφερθεί στην Κιννέτα.
- Κανείς δεν αναφέρει ότι οι κρουνοί πάνω στην "διαπλατυσμένη" Λεωφόρο Μαραθώνος ΔΕΝ λειτουργούσαν.
- Κανείς δεν αναφέρει ως βασικό "αίτιο" το μοιραίο λάθος της να σπρώξει την κίνηση των οχημάτων από την Λεωφόρο Μαραθώνος μέσα στο χωριό, όπου τα αυτοκίνητα παγιδεύτηκαν και οι άνθρωποι κάηκαν.
Προφανώς δεν επρόκειτο για αποτέλεσμα της "κλιματικής αλλαγής" όπως διαπίστωσαν κάποιοι ξένοι στομφώδεις "ακαδημαϊκοί" (χωρίς καν να έλθουν στην Ελλάδα). Και όπως υποστήριξε η τότε κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ για να αποσείσει τις δικές της ευθύνες από την κραυγαλέα ανικανότητά της.
Μερικά χρόνια αργότερα, η επόμενη κυβέρνηση υιοθέτησε και εκείνη την "κλιματική αλλαγή" ως "αιτία" για την τραγωδία στο Μάτι (ξεπλένοντας την προηγούμενη κυβέρνηση και την ανικανότητά της) και εισηγείται την δημιουργία παραθαλάσσιου...ποδηλατόδρομου σε απόκρημνες ακτές.
Τρελαθήκαμε εντελώς.
Κακά τα ψέματα : Εμείς καίμε τα δάση μας. Και εμείς πλημμυρίζουμε την χώρα που την έχουμε εγκαταλείψει στην τύχη της...
Και η μόνη εννοιά μας είναι, όχι να διορθώσουμε τα λάθη μας αλλά να ....μοιράσουμε τα "κονδύλια"  για έργα που γίνονται χωρίς κανένα προγραμματισμό ή δεν ολοκληρώνονται.
Και τα οποία συνήθως γίνονται εκ των υστέρων. Και όταν γίνονται εκ των προτέρων τα ...σταματάνε οι Οικολόγοι και το Έ τμήμα του Συμβουλίου Επικρατείας. 
Όπως έγραψε κάποτε ο πρώτος (και ίσως ο μόνος) αληθινός Οικολόγος στην Ελλάδα, ο αείμνηστος καθηγητής Νίκος Μάργαρης, ευτυχώς στην Αθήνα του Περικλή δεν υπήρχε  Συμβούλιο της Επικρατείας.! Γιατί αν υπήρχε θα είχε εμποδίσει την οικοδόμηση του Παρθενώνα ! Για να μην διαταράξει τον "βιότοπο" της Ακρόπολης.
Οι Αρχαίοι ήταν τυχεροί.
Εμείς είμαστε άτυχοι. Μόνοι μας καταστρέφουμε την χώρα μας, αλλά ευτυχώς βρίσκουμε το άλλοθι της "κλιματικής αλλαγής"!
ΥΓ. Όχι ακριβώς μόνοι μας. Βοηθούν ποικίλα κυκλώματα εμπρηστών. Που δεν ξέρουμε, υποτίθεται, γιατί το κάνουν και είναι μόνο "σύμπτωση" ότι φέτος κάηκε η Δαδιά στον Έβρο. 
Που για όσους έχουν υπηρετήσει εκεί,  ήταν η "προκάλυψη" του Ελληνικού Στρατού στην βασική παραμεθόριο....
Όπως κάηκε και ο δασικός δρυμός στην επίσης "ακριτική" Ρόδο που ήταν η φυσική προκάλυψη εκεί. 
Όπως ήταν απλή σύμπτωση που κάηκε η αεροπορική βάση στη Νέα Αγχίαλο.
Ενώ - άλλη "σύμπτωση" και αυτή -   προχθές μέλη της Αλβανικής μαφίας "εκτέλεσαν" στην Λούτσα (Αρτέμιδα) έξη Τούρκους που κανείς δεν μας λέει τι ακριβώς έκαναν εκεί και γιατί τους "εκτέλεσαν".
Όπως κανείς δεν μας λέει πόσοι συνελήφθησαν για εμπρησμούς φέτος το καλοκαίρι, τι εθνικότητας είναι και με τι νομικό στάτους βρίσκονται εδώ.
Είπαμε για όλα φταίει η "κλιματική αλλαγή".
Και όσο το πιστεύουμε αυτό,
θα συνεχίζουμε να καιγόμαστε κάθε καλοκαίρι
και να πλημμυρίζουμε κάθε φθινόπωρο....