Στις 3 Αυγούστου 1844 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες εκλογές στην Ελλάδα. οι εκλογές αυτές αποτέλεσαν απόρροια της επανάστασης της 3ης Σεπτεμβρίου 1844 συνέπεια της οποίας ο τότε Βασιλιάς της Ελλάδας Όθωνας αναγκάστηκε να προχωρήσει στην συγκρότηση μεταβατικής κυβερνήσεως με σκοπό την θέσπιση Συντάγματος και την διενέργεια των πρώτων εκλογών.
Στις 26 Νοεμβρίου 1843 συγκροτήθηκε η επιτροπή για την σύνταξη του πρώτου συντάγματος του Ελληνικού Κράτους οποίο εγκρίθηκε από την Εθνοσυνέλευση στις 21 Φεβρουαρίου 1844.
Η μεταβατική κυβέρνηση συγκροτήθηκε στις 16 Φεβρουαρίου 1844 με πρωθυπουργό τον ένδοξο αγωνιστή του 1821 Κωνσταντίνο Κανάρη . Η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Κανάρη απώλεσε την στήριξη της Εθνοσυνέλευσης και παρέδωσε την εξουσία. Ο Όθωνας στην συνέχεια έδωσε από κοινού εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον αρχηγό του "Αγγλικού" Κόμματος Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο και στον Αρχηγό του "Γαλλικού" Κόμματος Ιωάννη Κωλέττη. Μετά από άκαρπες διαπραγματεύσεις οι Μαυροκορδάτος και Κωλέττης παρέδωσαν την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στον Βασιλέα Όθωνα, οποίος με την σειρά του ανέθεσε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης στο μέλος του "Αγγλικού Κόμματος" Ανδρέα Λόντο. Ο Λόντος αρνήθηκε την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης υποδεικνύοντας ως κατάλληλο για την θέση του πρωθυπουργού τον Αλέξανδρο Μαυροκορδάτο.
Μετά από μια περίοδο διαβουλεύσεων ο Αλέξανδρος Μαυροκορδάτος έχοντας εξασφαλίσει την στήριξη της Αγγλίας και Γαλλίας καθώς και του Κωλέττη ανέλαβε την πρωθυπουργία στις 30 Μαρτίου 1844.
Μετά την έγκριση από την Εθνοσυνέλευση και έκδοση από τον Βασιλέα Όθωνα του Συντάγματος έγινε η σύνταξη του εκλογικού νόμου που εγκρίθηκε στις 18 Μαρτίου 1844. Ο εκλογικός νόμος που θεσπίστηκε ήταν στην ουσία ένα εκλογικό σύστημα πλειοψηφικό της στενής εκλογικής περιφέρειας όπου η κάθε επαρχία ου τότε Ελληνικού Κράτους αποτελούσε εκλογική περιφέρεια. Ο αριθμός των βουλευτών που εκλέγονταν σε κάθε εκλογική περιφέρεια ήταν ανάλογος του πληθυσμού των αντίστοιχων επαρχιών και συγκεκριμένα :
1) Στις επαρχίες με πληθυσμό άνω των 30.000 κατοίκων εκλέγονταν 4 βουλευτές. 
2) Στις επαρχίες με πληθυσμό έως 30.000 κατοίκους εκλέγονταν 3 βουλευτές.
3) Στις επαρχίες με πληθυσμό έως 20.000 κατοίκους εκλέγονταν 2 βουλευτές.
4) Στις επαρχίες με πληθυσμό έως 10.000 κατοίκους εκλέγονταν 1 βουλευτής.
Επίσης βάσει του εκλογικού νόμου κατ΄ εξαίρεση προνόμιο εκλογής βουλευτών είχαν :
1) Η Ύδρα που είχε το δικαίωμα εκλογής 3 βουλευτών.

2) Οι Σπέτσες που είχαν το δικαίωμα εκλογής 2 βουλευτών.
3) Οι "εν Ελλάδι Ψαριανοί" έιχαν το δικαίωμα εκλογής 2 βουλευτών.
4) Δικαίωμα εκλογής 1 βουλευτή είχαν οι Καθηγητές του Πανεπιστημίου Αθηνών.
Το τετράμηνο Μάϊος 1844 με Αύγουστο 1844 οι διενεργήθηκαν οι πρώτες εκλογές του Ελληνικού Κράτους που ολοκληρώθηκαν στις 3 Αυγούστου 1844. Νικητής των εκλογών θεωρείται ο αρχηγός του "Γαλλικού" Κόμματος Ιωάννης Κωλέττης, ο οποίος αν και ήρθε τρίτος σε εκλογική δύναμη σχημάτισε κυβέρνηση συνεργασίας με το "Ρωσικό" Κόμμα. Η πρώτη Βουλή των Ελλήνων συγκροτήθηκε σε σώμα τον Ιανουάριο του 1845.
Ολοκληρώνοντας θα πρέπει να διευκρινίσουμε ότι η θέσπιση του Συντάγματος και του τότε εκλογικού νόμου δεν συνοδεύτηκε από την αρχή της δεδηλωμένης η οποία έγινε αργότερα το 1875  με πρωτοβουλία του Χαρίλαου Τρικούπη