Ολοκληρώθηκαν οι εκλογές στην Ιταλία με τα κόμματα της δεξιάς - κεντροδεξιάς να επικρατούν αθροιστικά έχοντας την δυνατότητα να σχηματίσουν μετά από 11 χρόνια μια αμιγώς δεξιά - κεντροδεξιά κυβέρνηση. Τον Νοέμβριο του 2022 έχουμε τις ενδιάμεσες εκλογές στις Η.Π.Α. με τον Πρόεδρο κ. Μπάιντεν να υφίσταται φθορά. Οι ενδιάμεσες εκλογές στις Η.Π.Α. ενδεχομένως να οδηγήσουν σε νέο τοπίο τόσο στην Βουλή των Αντιπροσώπων όσο και στην Γερουσία. 
Οι εκλογές στην Ιταλία 
Είναι γεγονός αδιαμφησβήτητο πως στην Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.), εμπρός στο ενδεχόμενο της επικράτησης των κομμάτων της δεξιάς - κεντροδεξιάς δημιουργήθηκε έντονη ανησυχία σχετική με την στάση για την επόμενη των εκλογών ημέρα στην Ιταλία λόγω των δηλώσεων που είχαν κάνει στο παρελθόν οι ηγέτες των εν λόγω κομμάτων.
Γεννάται εύλογα το ερώτημα θα υπάρξει αλλαγή της πολιτικής της Ιταλίας έναντι της Ε.Ε. και του Πολέμου στην Ουκρανία και ειδικά στο ζήτημα των κυρώσεων στην Ρωσία;
Οι γεωπολιτικές και οικονομικές συνθήκες που επικρατούν δεσμεύουν την οποιαδήποτε νέα κυβέρνηση στην Ιταλία ως προς την πολιτική που πρέπει να ακολουθηθεί σε μια σειρά ζητημάτων μεταξύ των οποίων η οικονομία, η πολιτική έναντι της Ε.Ε. και η πολιτική στον πόλεμο στην Ουκρανία. Ήδη η φερόμενη ως υποψήφια πρωθυπουργός κα Τζόρτζια Μελόνι προεκλογικά κράτησε αποστάσεις από θέσεις που είχε λάβει στο παρελθόν δηλώνοντας αφενός μεν υπέρμαχος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και αφετέρου δε εκφράζοντας την πεποίθηση για στενή συνεργασία με τους ηγέτες της.
Η Ιταλία όπως και ολόκληρη η Ευρώπη βρίσκεται ενώπιον ενός δύσκολου ενεργειακά χειμώνα. Η διακοπή της εξαγωγής από την Γαλλία ηλεκτρικής ενέργειας επιβαρύνει την κατάσταση για την χώρα. Η αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος ακόμα και για μια χώρα με το μέγεθος της Ιταλίας απαιτεί συνεργασία και με την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ε.Ε.). Συνεπώς μπροστά στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί δεν θα δώσει στην νέα ιταλική κυβέρνηση τον χώρο να διαφοροποιήσει σημαντικά την ακολουθούμενη πολιτική στον ενεργειακό τομέα.
Στο πεδίο της οικονομίας δεν πρέπει να μας διαφεύγει το γεγονός ότι η Ιταλία είναι μια χώρα με υψηλό δημόσιο χρέος ενώ από το 2002 μέλος της ζώνη του ευρώ και δεσμεύεται από τις σχετικές συνθήκες δημοσιονομικής σταθερότητας. Συνέπεια του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης ο πληθωρισμός στην Ε.Ε. έχει  Το μίγμα του ακολουθούμενης πολιτικής μπορεί να αλλάξει αλλά η χώρα λόγω συμμετοχής στην ευρωζώνη δεσμεύεται με την επίτευξη συγκεκριμένων δημοσιονομικών στόχων