πριν 1 χρόνος

Νοέμβριος 1950, η αναχώρηση των Ελληνικών Δυνάμεων για την Κορεατική Χερσόνησο

Μια άγνωστη σελίδα της Ελληνικής Στρατιωτικής Ιστορίας

πριν 1 χρόνος

Νοέμβριος 1950, η αναχώρηση των Ελληνικών Δυνάμεων για την Κορεατική Χερσόνησο

Μια άγνωστη σελίδα της Ελληνικής Στρατιωτικής Ιστορίας

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Στις 25 Ιουνίου 1950, η Νότιος Κορέα δέχεται επίθεση στο έδαφός της αρχικά από στρατιωτικές δυνάμεις της Βορείου Κορέας και στην συνέχεια από στρατιωτικές δυνάμεις της Κίνας. 
Το γεγονός αυτό προκάλεσε την αντίδραση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών (Ο.Η.Ε.) με την αποστολή διεθνούς στρατιωτικής δύναμης με στόχο την αντιμετώπιση της εν λόγω στρατιωτικής εισβολής και την προστασία της ανεξαρτησίας της νεοσύστατης τότε Δημοκρατίας της Νοτίου Κορέας.
Στις 29 Ιουνίου 1950 ο Ο.Η.Ε. εξέδωσε πρόσκληση προς τις χώρες μέλη του για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας . Στο κάλεσμα αυτό ανταποκρίθηκαν η Αιθιοπία, η Αυστραλία, το Βέλγιο, η Γαλλία, η Ελλάδα, οι Η.Π.Α., ο Καναδάς, η Κολομβία, το Λουξεμβούργο, η Μεγάλη Βρετανία, η Νέα Ζηλανδία, η Νότιος Αφρική, η Ολλανδία, η Ταϊλάνδη, η Τουρκία και οι Φιλιππίνες, ενώ υγειονομικές μονάδες διέθεσαν η Δανία, οι Ινδίες, η Ιταλία, η Νορβηγία και η Σουηδία. Η συγκροτηθείσα στρατιωτική δύναμη υπό την στρατιωτική διοίκηση των Η.Π.Α.
Η Ελλάδα μετείχε στην όλη στρατιωτική επιχείρηση με χερσαίες και αεροπορικές δυνάμεις και ήταν οι εξής :
1) Το ΕΚΣΕ (Εκστρατευτικό Σώμα Ελλάδος), μια στρατιωτική δύναμη επιπέδου τάγματος συνολικής δύναμης 851 ανδρών και 63 οχημάτων. Η δύναμη αυτή μεταφέρθηκε στην Κορεατική Χερσόνησο κατά την περίοδο από 8 Νοεμβρίου 1950 έως  22 Αυγούστου 1951. Κατά την περίοδο 23 Αυγούστου 1951 έως τον Δεκέμβριο του 1951 η συνολική δύναμη του ΕΚΣΕ αυξήθηκε σταδιακά στους 1.063 άνδρες. Μετά την επίτευξη της εκεχειρίας και κατά την περίοδο από τον Ιανουάριο 1954 έως τον Μάιο 1955 η συνολική δύναμη του ΕΚΣΕ αυξήθηκε σταδιακά και έφτασε στους 2.163 άνδρες. Από τον Απρίλιο του 1955 έως τα τέλη του ιδίου έτους η δύναμη των χερσαίων δυνάμεων μειώθηκε σταδιακά στους 191 άνδρες ενώ από τον Ιανουάριο 1956 έως τον Μάιο του 1958 στην Κορεατική Χερσόνησο έμεινε μια συμβολική δύναμη αποτελούμενη από 1 αξιωματικό και 9 οπλίτες.
2) Το 13ο Σμήνος Μεταφορών αποτελούμενο από 9 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-47D Dakota/Skytrain. Η υπόψη δύναμη αναχώρησε για την αεροπορική βάση Itazuki στο Kyushu της Ιαπωνίας στις 11 Νοεμβρίου 1950 (αφίχθηκε στην Ιαπωνία μέσω ενδιάμεσων σταθμών την 1η Δεκεμβρίου 1950). Η Ελληνική Αεροπορική Δύναμη εντάχθηκε και ξεκίνησε άμεσα επιχειρήσεις στην 21η Μοίρα της 374ης Πτέρυγας Μεταφορών της πολεμικής αεροπορίας των Η.Π.Α. Το 13ο Σμήνος Μεταφορών επέστρεψε στην Ελλάδα στις 23 Μαίου 1955.
Τόσο οι χερσαίες όσο και οι αεροπορικές δυνάμεις συμμετείχαν ενεργά σε επιχειρήσεις τόσο κατά την διάρκεια των συγκρούσεων όσο και κατά το χρονικό διάστημα της εκεχειρίας. Σε επίπεδο απωλειών οι νεκροί ανήλθαν στους 15 Αξιωματικούς και 168 οπλίτες του Στρατού Ξηράς καθώς και 12 στελέχη της Πολεμικής Αεροπορίας ενώ, οι τραυματισθέντες ανήλθαν 33 Αξιωματικούς και 577 οπλίτες του Στρατού Ξηρά. Επιπροσθέτως, από την διατιθέμενη αεροπορική δύναμη απωλέσθησαν συνολικά 4 μεταγωγικά αεροσκάφη τύπου C-47D.
Στις Ελληνικές Δυνάμεις στον Πόλεμο της Κορέας απονεμήθηκε εύφημο μνεία και ευαρέσκεια από τους Προέδρους των Η.Π.Α. και της Νοτίου Κορέας. Η κυβέρνηση των Η.Π.Α. απένειμε στις Ελληνικές Δυνάμεις τις εξής διακρίσεις : 
- Στην Πολεμική Σημαία και στους άνδρες του ΕΚΣΕ έξη Πολεμικούς Σταυρούς (Distinguished Service), 32 Ασημένια Αστέρια (Silver Stars) και 110 Χάλκινα Αστέρια (Bronze Stars).
- Σε άνδρες του 13ου Σμήνους Μεταφορών απονεμήθηκαν 19 Αεροπορικά Μετάλλια (Air Metals).
Η Νότια Κορέα σε ένδειξη ευγνωμοσύνης ανήγειρε στην Κοιλάδα των Ηρώων στην Σεούλ μεγαλοπρεπέστατο μνημείο για τους πεσόντες Έλληνες Μαχητές.
Για την Ελληνική συμμετοχή στον Πόλεμο της Κορέας, το Ινστιτούτο Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης διοργάνωσε στις 27 Απριλίου 2022 διάλεξη με θέμα "Το Ελληνικό Εκστρατευτικό Σώμα στον Πόλεμο της Κορέας 1950-1953" με ομιλητή των κ. Δημήτριο Ματσούκα Γενικό Γραμματέα του Πανελληνίου Συνδέσμου Παλαίμαχων Πολεμιστών  Κορέας. Την διάλεξη μπορείτε να την παρακολουθήσετε ελεύθερα στην διαδικτυακή μας πύλη στο YouTube : IRS Thoukydides (πατήστε εδώ).

ΠΗΓΗ :
Υ.ΕΘ.Α/Γ.Ε.ΕΘ.Α. (πατήστε εδώ)