πριν 2 χρόνια

Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Εβδομάδας της Διακαινησίμου

πριν 2 χρόνια

Η Εορτή της Ζωοδόχου Πηγής

Κάθε χρόνο την Παρασκευή της Εβδομάδας της Διακαινησίμου

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Σύμφωνα με την Ορθόδοξη Παράδοση κάθε χρόνο την Παρασκευή της Εβδομάδας της Διακαινησίμου, η Εκκλησία μας εορτάζει την επέτειο των εγκαινίων του Ιερού  Ναού της Παναγίας της Ζωοδόχου Πηγής στο Βαλκουλή (πύλη της Σηλυβρίας )  της Κωνσταντινούπολης. Η υπόψη εορτή αποτελεί από της νεώτερες της Ορθοδοξίας καθώς καθιερώθηκε τον 19ο αιώνα. 
Σύμφωνα με την Ελληνορθόδοξη Παράδοση έξω από τα τείχη της Κωνσταντινούπολης στην Πύλη της Σηλυβρίας (νύν Βαλκουλή) υπήρχε μια θαυματουργή πηγή το νερό της οποίας είχε θεραπεύσει πολλούς ασθενής. Το 474 μ.Χ. ο τότε Αυτοκράτορας του Βυζαντίου Λέων ο Θράξ ανέγειρε στην περιοχή της πηγής προς τιμή της Παναγίας έναν  χριστιανικό ναό. Ο αυτοκράτορας Ιουστινιανός όντας ένας από του θεραπευθέντες με το ιαματικό νερό της πηγής ασθενείς έδωσε την εντολή να κατασκευαστεί με τα υλικά που περίσσευαν από την κατασκευή του Ναού της Αγίας Σοφίας  η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής.
Την εποχή της τουρκοκρατίας τόσο ο Ναός όσο και η Ιερά Μονή της Ζωοδόχου Πηγής κατεδαφίστηκαν και τα υλικά χρησιμοποιήθηκαν για την κατασκευή του μεγάλου τεμένους του Σουλτάνου Βαγιαζίτ.
Το 1833 ο τότε Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνστάντιος ο Α' πέτυχε μετά από εργώδη προσπάθεια να λάβει άδεια ανοικοδομήσεως του ναού. Η κατασκευή του ναού διήρκεσε δύο περίπου χρόνια και το 1835 (02-02-1835) έγιναν τα εγκαίνια του νέου ναού. 

Μετά την ανέγερση του υπόψη ναού ιδρύθηκαν πολλοί ναοί αφιερωμένη στην Ζωοδόχος Πηγή ανά την επικράτεια της Ορθόδοξης Χριστιανοσύνης με χαρακτηριστικότερο τον Ιερό Ναό της Ζοωδόχου Πηγής στην Αθήνα (Συμβολή των Οδών Ακαδημίας Γεωργίου Γεννάδιου , Μπενάκη & Φειδίου).
 
Την ημέρα της εορτής της Ζωοδόχου Πηγής εορτάζουν ο Ζώης, η Ζωή, ο Ζήσιμος και η Πηγή