πριν 2 χρόνια

24 Ιουλίου 1974 Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Θα διδαχθούμε από την Ιστορία;

πριν 2 χρόνια

24 Ιουλίου 1974 Η Αποκατάσταση της Δημοκρατίας

Θα διδαχθούμε από την Ιστορία;

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Η 24η  Ιουλίου 1974 είναι η ημέρα που ο αφιχθής από το Παρίσι Κωνσταντίνος Καραμανλής ορκίζεται από τον Αρχιεπίσκοπο Σεραφείμ Πρωθυπουργός της Κυβερνήσεως Εθνικής Ενότητας σηματοδοτώντας το τέλος της επτάχρονης δικτατορίας και την έναρξη της διαδικασίας αποκαταστάσεως της Δημοκρατίας. Η όλη διαδικασία συντελέστηκε υπό την βαριά σκιά της Τραγωδίας του Ελληνισμού στην Κύπρο με την εισβολή των τούρκων στα πλαίσια του σχεδίου "Αττίλας 1"
Τα γεγονότα είναι από πολύ έως λίγο  γνωστά σε όλους και αποτελούν πλέον αντικείμενο των ιστορικών που ασχολούνται με αυτή την περίοδο. Το βασικό συμπέρασμα που εξάγεται από την σημερινή ημέρα είναι  ότι, η δημοκρατία ως πολίτευμα είναι μακράν η καλύτερη μορφή διακυβέρνησης από κάθε άλλη. Η Δημοκρατία απαλλαγμένη από αγκυλώσεις και νοσηρότητες και εδραζομενη σε υγιείς και στέρεες βάσεις μπορεί  να διασφαλίσει την  πολιτική, πνευματική, κοινωνική και οικονομική ευημερία για το σύνολο των πολιτών μιας χώρας.
Η Ελλάδα σήμερα διάγοντας των 47ο έτος ομαλού δημοκρατικού βίου, έχοντας βγει από μια δεκαετή βαριά κρίση βρίσκεται  αντιμέτωπη με σοβαρότατα ζητήματα τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό τομέα. Στον εξωτερικό τομέα η χώρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ολοένα αυξανομένη προκλητικότητα της Τουρκίας. Η Τουρκία από την Κύπρο έως την Θράκη αμφισβητεί εμπράκτως διεθνώς κατοχυρωμένα κυριαρχικά δικαιώματα του Ελληνισμού (Ελλάδος και Κύπρου). Στο εσωτερικό τομέα μεταξύ άλλων η χώρα αντιμετωπίζει το μεταναστευτικό, την παγκόσμια υγειονομική κρίση του  Κορονοιού αλλά και το ζήτημα ανάπτυξης της Ελληνικής Οικονομίας. Για την Οικονομία, πέραν των οποιοδήποτε επικοινωνιακών τακτικών των πολιτικών κομμάτων, τίθενται το διακύβευμα είναι εάν η χώρα θα υιοθετήσει ένα υγιές παραγωγικό μοντέλο που θα οδηγήσει την οικονομία σε υγιή ανάπτυξη ή θα διολισθήσει εκ νέου σε ένα παρασιτικό κρατικοδίαιτο μοντέλο όπου μετά από μια σύντομη περίοδο ευμάρειας λόγω των ευρωπαϊκών προγραμμάτων στήριξης η οικονομία θα οδηγηθεί εκ νέου σε κρίση. Για το μεταναστευτικό χώρα γίνεται μάρτυρας εδώ και χρόνια μιας συστηματικής εργαλιοποίησης των μεταναστευτικών ροών στα πλαίσια διεξαγωγής ενός άτυπου υβριδικού πολέμου πιέζοντας το εσωτερικό σύστημα ασφαλείας της χώρας.

Φίλες και Φίλοι στην περίοδο που διανύουμε  τα πολιτικά κόμματα θα πρέπει να αποφεύγουν ενέργειες οι οποίες δημιουργούν υπόνοιες παραβίασης συνταγματικώς κατοχυρωμένων δικαιωμάτων. Οι πολιτικές δυνάμεις της χώρας  Θα πρέπει πάση θυσία να αποφύγουν πολιτικές που επενδύουν  στο διχασμό των Ελλήνων και να υιοθετήσουν πολιτικές που σφυρηλατούν την Εθνική ενότητα και ομοψυχία. Ενωμένος ο Ελληνισμός μεγαλούργησε, διχασμένος γνώρισε μεγάλες συμφορές και τραγωδίες