πριν 2 χρόνια

31 Ιουλίου 1920 : Η Δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη

Το μεγάλο θύμα του Εθνικού Διχασμού

πριν 2 χρόνια

31 Ιουλίου 1920 : Η Δολοφονία του Ίωνα Δραγούμη

Το μεγάλο θύμα του Εθνικού Διχασμού

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Στις 31 Ιουλίου 1920 μέσα στο σκληρό κλίμα του Εθνικού Διχασμού ο Ϊωνας Δραγούμης δολοφονείτε. Ο Ίωνας Δραγούμης ήταν μια από πολικές και όχι μόνο φυσιογνωμίες της περιόδου 1900-1920 και δεν είναι τυχαίο πως θεωρήθηκε προς το 1920 ίσως το αντίπαλο δέος στην άλλη μεγάλη φυσιογνωμία της εποχής τον Ελευθέριο Βενιζέλο . Ο Ίωνας Δραγούμης γεννήθηκε γεννήθηκε στις 02-09-1878 στο Βογατσικό Καστοριάς. Ήταν γιος του δικαστικού και μετέπειτα Πρωθυπουργού της Ελλάδας Στέφανου Δραγούμη. Το 1897 ο Ίωνας Δραγούμης κατατάχθηκε ως εθελοντής στον Ελληνικό Στρατό και συμμετείχε στον ατυχή  πόλεμο του 1897.
Ο Ίωνας Δραγούμης σπούδασε νομικά στο Πανεπιστήμιο των Αθηνών και το έτος 1902 εισήλθε στο Διπλωματικό Σώμα όπου ανέπτυξε πλούσια δράση για την υποστήριξη της Ελλάδας στο Μακεδονικό Ζήτημα.
Το 1902 τοποθετείτε ως υποπρόξενος στο Ελληνικό Προξενείο στο Μοναστήρι όπου σε συνεργασία με τον πατέρα του και στην  συνέχεια ανέχεια στην Φλιππούλοπλη (1904) και την Αλεξανδρούπλη. Το 1907 ο Ίωνας Δραγούμης υπηρετεί στην Κωνσταντινούπολη όπου κατά την διάρκεια της θητείας του συνέβηκε το κίνημα των νεότουρκων. Μετά την Κωνσταντινούπολη ο Ίωνας Δραγούμης θα υπηρετήσει ως διπλωμάτης θα υπηρετήσει διαδοχικά στις πρεσβείες της Ελλάδος στην Ρώμη και το Λονδίνο. Το 1909 ο Ίωνας Δραγούμης αναμίχθηκε με το Κίνημα στο Γουδί. Στους Βαλκανικούς Πολέμους ο Ίωνας Δραγούμης υπηρέτησε ως διπλωμάτης στρατηγείο του τότε αρχιστρατήγου του Ελληνικού Στρατού και διαδόχου του ελληνικού θρόνου  Κωνσταντίνου όπου, τον Οκτώβριο του 1912 διαπραγματεύτηκε με τους Τούρκους την παράδοση της Θεσσαλονίκης. Μετά το πέρας των Βαλκανικών Πολέμων ο Ίωνας Δραγούμης συνέχισε την διπλωματική του καριέρα ως επιτετραμμένος στις πρεσβείες της Ελλάδας στην Βιέννη, Αγία Πετρούπολη της Ρωσίας (1914) και το Βερολίνο.
Το 1915 ο Ίωνας Δραγούμης παραιτείται προκειμένου να συμμετάσχει στις εκλογές της 31-05-1915 όπου εκλέχτηκε ως ανεξάρτητος βουλευτής του Νομού Φλώρινας. Στο ξεκίνημα της πολιτικής του σταδιοδρομίας ο Ίωνας Δραγούμης ήταν υποστηρικτής του Ελευθέριου Βενιζέλου αλλά στην συνέχεια ήρθε σε ρήξη διαπιστώνοντας κατά την άποψή του δείγματα αυταρχισμού και υποτέλειας στην ασκούμενη εξωτερική πολιτική του Βενιζέλου . Είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτική ρήξη του Δραγούμη με τον Βενιζέλο ήταν από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική που δεν οφείλεται στην υποστήριξη ή μη της μοναρχίας αλλά σε θέματα αμιγώς άσκησης της πολιτικής. Ο Ίωνας Δραγούμης αποτέλεσε  θιασώτη της πολιτικής της εθνικής αυτοδιάθεσης.
Το 1916 ο Ίωνας Δραγούμης θα εκδώσει το περιοδικό Πολιτική Επιθεώρησις όπου οι απόψεις που διατύπωνε ήταν εγγύτερα με αυτές της σντιβενιζελικής παράταξης. Το 1917 μετά την επικράτηση του Κινήματος της Εθνικής Αμύνης, ο Ίωνας Δραγούμης θα εξοριστεί μαζί με άλλους πολιτικούς στην Κορσική. Το 1918 επιστρέφει στην Ελλάδα όπου εξορίζεται στην Σκόπελο. Το 1919 απελευθερώνεται και ανέπτυξε δράση υπέρ της λεγόμενης τότε "Ηνωμένης Αντιπολίτευσης" όπου αναδείχθηκε σε έναν από τους ηγέτες της  και θεωρούνταν από πολλούς το αντίπαλον δέος του Ελευθερίου Βενιζέλου. Στις 30 Ιουλίου 1920 γίνεται απόπειρα δολοφονίας του Ελευθέριου Βενιζέλου στο Παρίσι. Την επομένη 31-07-1920 ο Ίωνας Δραγούμης δολοφονείται από αξιωματικούς προσκείμενους στον Βενιζέλο στην διασταύρωση των οδών Βασιλίσσης Σοφίας και Παπαδιαμαντοπούλου.
Ως Διπλωμάτης ο Ίωνας Δραγούμης γνώρισε πολλές μεταθέσεις λόγω της άκαμπτης στάσης σε μια σειρά κρίσιμων και ευαίσθητων εθνικών ζητημάτων καθώς και λόγω των πρωτοβουλιών που ανέπτυξε. Ως πολιτικός ο Ίωνας Δραγούμης διακρίνεται για την πολιτικές  και διπλωματικές του ικανότητες καθώς και για το αγνό αίσθημα φιλοπατρίας  και την πνευματικότητα του.
Πέραν των ιδιοτήτων του διπλωμάτη και πολιτικού, ο Ίωνας Δραγούμης υπήρξε συγγραφέας. Το συγγραφικό του έργο συνίσταται σε πολιτικές μελέτες, άρθρα και λογοτεχνήματα τα οποία συντονίζονται με την εθνική και πολιτική του δράση. Ο Ίωνας Δραγούμης υπήρξε ένας από τους πρωτεργάτες του δημοτικισμού ενώ μαζί με τους Περικλή Γιαννόπουλο και Αθανάσιο Σουλιώτη - Νικολαίδη υπήρξαν οι βασικοί εκφραστές του Ελληνικού Ρομαντικού Εθνικισμού των αρχών του 20ου αιώνα