Αφού η σκόνη από τις ενδιάμεσες εκλογές του περασμένου Νοεμβρίου στις Ηνωμένες Πολιτείες, καταλάγιασε, με τους Ρεπουμπλικανούς να αποκομίζουν μία πύρρειο νίκη στη Βουλή και μια απροσδόκητη υποεπίδοση και ήττα από τους Δημοκρατικούς στη Γερουσία, ο πολιτικός κόσμος στη χώρα ετοιμάζεται για τον Νοέμβριο της επόμενης χρονιάς, οπότε και θα πραγματοποιηθούν εκ νέου εκλογές για την ανάδειξη νέου προέδρου, κογκρέσου και κυβερνητών. Όπως είναι προφανές και λογικό, στις εκλογές του 2024, τα φώτα της δημοσιότητας - σε παγκόσμιο επίπεδο - θα στραφούν στις προεδρικές εκλογές και δευτερευόντως στις υπόλοιπες (νομοθετικές και κυβερνητικές). 


Μέχρι στιγμής για τις προεδρικές εκλογές, έχουμε ως δεδομένο ότι ο 81χρονος Δημοκρατικός εν ενεργεία πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών, Joe Biden και ο 77χρονος Ρεπουμπλικανός πρώην πρόεδρος, Donald Trump, έχουν θέσει επίσημα εκ νέου υποψηφιότητα. Εάν καταφέρουν αμφότεροι να κερδίσουν το προεδρικό χρίσμα από την εθνική επιτροπή του κόμματός τους, αναμένεται να βιώσουμε κάτι πολύ σπάνιο, δηλαδή δύο προέδρους να είναι αντίπαλοι, και μάλιστα οι γηραιότεροι αντίπαλοι στην ιστορία της χώρας. Πρακτικά, ο πρώην πρόεδρος Donald Trump, αναζητά ρεβάνς από τον Joe Biden, αφού όπως γνωρίζουμε ο δεύτερος κατάφερε το 2020 να κερδίσει τον πρώτο. 


Ο πρόεδρος Biden, παρότι υποφέρει σχεδόν δύο χρόνια από χαμηλά ποσοστά αποδοχής και από την αβεβαιότητα για την προχωρημένη ηλικία του, δεν διαφαίνεται προς ώρας να έχει κάποιον σημαντικό εσωκομματικό αντίπαλο εντός του Δημοκρατικού Κόμματος, που μπορεί να του ανακόψει την πορεία του για την διεκδίκηση μιας δεύτερης προεδρικής θητείας. Από την άλλη, ο Donald Trump, παρότι είναι από το 2016 ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, η δύναμη και εικόνα του έχουν πληγεί σοβαρά, αφού έχει συνδεθεί,  δίκαια ή άδικα, με περιστατικά όπως με την εισβολή στο Καπιτώλιο (2021), το αποτέλεσμα των ενδιάμεσων εκλογών του 2022, και με την υπόθεση της Stormy Daniels. Ως εκ τούτου, τον τελευταίο καιρό, ειδικά από την θριαμβευτική επικράτηση του 44χρονου Ρεπουμπλικανού Κυβερνήτη της Φλόριντα, Ron DeSantis στις ενδιάμεσες εκλογές του 2022, οι πολιτικές μετοχές του έχουν εκτοξευθεί σε σημείο να απειλεί τον “πολιτικό του πατέρα” Donald Trump, έχοντας σχέδια να θέσει επίσημα υποψηφιότητα για το 2024. 


Πέραν της αυξανόμενης επιρροής του Ron DeSantis, ο οποίος ομολογουμένως αντικειμενικά διαθέτει όλα εκείνα τα εν δυνάμει χαρακτηριστικά που μπορεί να τον οδηγήσουν στον Λευκό Οίκο (είναι υπότροφος και αριστούχος του Harvard και του Yale, υπηρέτησε στις Ένοπλες Δυνάμεις, διετέλεσε μέλος του Κογκρέσου, θεωρείται επιτυχημένος Κυβερνήτης με “προεδρικό εκτόπισμα και αέρα”, είναι οικογενειάρχης και νέος σε ηλικία), ο Donald Trump έχει μία πολύ δυνατή «μπετόν-αρμέ» βάση εντός του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος, κάτι το οποίο σημαίνει ότι ο Ron DeSantis μπορεί δυνητικά να έχει περισσότερες πιθανότητες για τις προεδρικές εκλογές, όμως πρέπει να κερδίσει εσωκομματικά πρώτα την βάση του Trump και τον ίδιο, και στη συνέχεια να πάει για τις γενικές εκλογές. Κάτι τέτοιο όμως είναι ακόμα και για έναν συντηρητικό Ρεπουμπλικανό όπως ο ίδιος, δύσκολο, διότι ο Donald Trump είναι αποφασισμένος να πάρει το προεδρικό χρίσμα για 3η διαδοχική φορά. Όσον αφορά τους Δημοκρατικούς, ο Joe Biden έχει τις καλύτερες πιθανότητες για να κερδίσει τις εκλογές από οποιονδήποτε άλλο πολιτικό του κόμματος. 


Αν το σενάριο Biden-Trump επικρατήσει, καθοριστικό ρόλο για τα κλειδιά του Λευκού Οίκου θα διαδραματίσει σε πολύ σημαντικό βαθμό είναι κάτι το οποίο δεν είχε τα προηγούμενα χρόνια τόσο μεγάλη σημασία, και αυτό είναι η επιλογή για την Αντιπροεδρία των ΗΠΑ. Δεδομένου ότι και οι δύο υποψήφιοι είναι προχωρημένης ηλικίας και έχουν γενικά χαμηλά ποσοστά δημοφιλίας, θα χρειαστούν απαραίτητα κάποιον συνυποψήφιο να αντισταθμίσει αυτά τα μελανά σημεία τους. Εδώ μεγαλύτερο πρόβλημα φαίνεται να έχει ο Joe Biden, αφού η εν ενεργεία αντιπρόεδρός του, Kamala Harris, έχει κριθεί μέχρι στιγμής ανεπαρκής για την θέση, με χαμηλά ποσοστά αποδοχής, αφάνεια και αναποτελεσματική δράση στα μέχρι τώρα χαρτοφυλάκια που της έχουν δοθεί από τον Joe Biden. Από την άλλη, ο Donald Trump, εάν κερδίσει το χρίσμα, είναι πολύ πιθανόν να έχει ως συνυποψήφιό του για την Αντιπροεδρία, γυναίκα αυτή τη φορά, με τις πιθανότερες μέχρι τώρα επιλογές να είναι η 51χρονη - Ινδικής καταγωγής - πρώην Πρέσβειρα στον ΟΗΕ και πρώην Κυβερνήτης της Νότιας Καρολίνας, Nikki Haley, η επίσης 51χρονη Κυβερνήτης της Νότιας Ντακότα, Kristi Noem και η 42χρονη πρώην βουλευτής από την Χαβάη, στρατιωτικός και πρώην μέλος των Δημοκρατικών, Tulsi Gabbard. Εάν ο Joe Biden, ακολουθήσει το εκλογικό μοντέλο του προέδρου Franklin Roosevelt, ο οποίος άλλαζε τους συνυποψήφιούς του σε κάθε εκλογή, αφήνοντας εν προκειμένω εκτός την Kamala Harris, τότε η διαδρομή για τον Λευκό Οίκο μπορεί να είναι πιο εύκολη. Σε αυτή τη περίπτωση, δυνητικά συνυποψήφιοι του Joe Biden, μπορεί να είναι ο 55χρονος επιφανής Κυβερνήτης της Καλιφόρνιας, Gavin Newsom, η 73χρονη Γερουσιαστής από τη Μασαχουσέτη, Elizabeth Warren, ο 54χρονος Γερουσιαστής από το Νιου Τζέρσεϊ, Corey Booker και η 63χρονη Γερουσιαστής από τη Μινεσότα, Amy Klobuchar. 


Κλείνοντας θα πούμε ότι το πολιτικό πεδίο στις ΗΠΑ, θα αρχίσει ειδικά τους επόμενους μήνες να έχει ανατροπές και πολύ ενδιαφέρον, που θα κορυφώνεται σταδιακά όσο πλησιάζουμε, αρχικά στις προκριματικές εκλογές του Ιουνίου 2024 και στη συνέχεια στις γενικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024. Οψόμεθα. 

Παναγιώτης Σκόντζος, 17/05/2023.


Φωτογραφία: Global Times, Vitaly Podvitski