πριν 3 χρόνια

Γεώργιος Διγενής Γρίβας : Μια διεθνής αυθεντία του ανταρτοπόλεμου

27 Ιανουαρίου 1974 ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας πεθαίνει στην Λεμεσό

πριν 3 χρόνια

Γεώργιος Διγενής Γρίβας : Μια διεθνής αυθεντία του ανταρτοπόλεμου

27 Ιανουαρίου 1974 ο στρατηγός Γεώργιος Γρίβας πεθαίνει στην Λεμεσό

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Στις 27 Ιανουαρίου του 1974 πεθαίνει από καρδιοαναπνευστική ανακοπή ο "Διγενής¨ Γρίβας στην Λεμεσό σε ηλικία 76 ετών. Ο Γεώργιος "Διγενής" Γρίβας γεννήθηκε το 1897 στην Χρυσαλινιώτισσα Λευκωσίας. Μετά την ολοκλήρωση των γυμνασιακών του σπουδών ο Γεώργιος Γρίβας στάλθηκε από τους γονείς του στην Αθήνα προκειμένου να σπουδάσει Ιατρική στο Πανεπιστήμιο Αθηνών. Ωστόσο ο νεαρός τότε Γρίβας αντί να της Ιατρικής Σχολής Αθηνών γράφτηκε στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων.
Ως αξιωματικός του Ελληνικού Στρατού Ξηράς ο Γεώργιος Γρίβας πολέμησε με την 10η Μ.Π. στην Μικρασιατική Εκστρατεία και το 1940 στην Πίνδο με την 2η Μ.Π. το 1940. Στην κατοχή θα ιδρύσει την οργάνωση "Χ"  όπου μετά την απελευθέρωση θα εμπλακεί στα Δεκεμβριανά του 1944. Μετά την λήξη των Δεκεμβριανών η οργάνωση "Χ" θα διαλυθεί και Γεώργιος Γρίβας θα επιστρέψει στο στράτευμα για να αποστρατευτεί το 1946.
Μετά την αποστρατεία του αφού προηγουμένως προσπάθησε ανεπιτυχώς να εισέλθει στην πολιτική, ο Γεώργιος Γρίβας επέστρεψε στην Κύπρο για να ασχοληθεί με την προσπάθεια των Ελλήνων της Κύπρου να αποκτήσουν την ελευθερία τους ιδρύοντας την Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών γνωστή και ως ΕΟΚΑ. Κατά την περίοδο 1955-1959 ο Γεώργιος Διγενής Γρίβας με την ΕΟΚΑ και σε συνεργασία τον τότε Αρχιεπίσκοπο Μακάριο διεξήγαγε επιτυχημένα ανταρτοπόλεμο ο οποίος οδήγησε στην ανεξαρτησία της Κύπρου το 1959. Είναι περίοδος κατά την οποία ο Γρίβας αναδείχθηκε ως μια από τις διεθνής αυθεντία στην οργάνωση και υλοποίηση του ανταρτοπόλεμου.  
Είναι γεγονός ότι ο τρόπος δόμησης της ΕΟΚΑ και η επιχειρησιακή δράση της αποτέλεσαν αντικείμενο μελέτης από πολλούς ξένους στρατιωτικούς ενώ τα συμπεράσματα που εξήχθησαν συμπεριλήφθηκαν σε πολλά στρατιωτικά εγχειρίδια στρατιωτικών σχολών του κόσμου.
Μετά την ανεξαρτησία της Κύπρου ο Γρίβας θα αποχωρήσει από την Κύπρο για να επιστρέψει πίσω το 1964 κατά την διάρκεια των ενδοκοινοτικών συγκρούσεων διευθύνοντας της επιχειρήσεις της Εθνικής Φρουράς. Κατά μετέπειτα παραμονή του στην Κύπρο θα εμπλακεί στα γεγονότα στην Κοφίνου τα οποία οδήγησαν στην ανάκληση από την Κύπρο της Ελληνικής Μεραρχίας.
Το 1968 ο Γρίβας μαζί με μέλη της ΕΟΚΑ και Έλληνες αξιωματικούς  συγκρότησε ομάδα με στόχο την ανατροπή του δικτατορικού καθεστώτος των Αθηνών, ωστόσο η δράση της όλης ομάδας θα προδοθεί με αποτέλεσμα την εξάρθρωσή της. Στην συνέχεια ο Γεώργιος Γρίβας σε συνεργασία με τον αποκαλούμενο "αόρατο" δικτάτορα των Αθηνών Δημήτριο Ιωαννίδη θα ιδρύσουν την ΕΟΚΑ Β'. Ο σκοπός τους της νέας οργάνωσης ήταν η προώθηση της ένωση της Κύπρου αλλά η όλη δράση της συνέβαλλε στην δημιουργία ενός διχαστικού κλίματος στην Μεγαλόνησο σε μια από τις πλέον κρισιμότερες στιγμές του Κυπριακού Ελληνισμού. Αν και ο Γεώργιος Γρίβας απεβίωσε στις 27-01-1974 τα γεγονότα που θα ακολούθησαν θα οδηγήσουν τον Κυπριακό Ελληνισμό στην τραγωδία του Ιουλίου - Αυγούστου 1974 και στην κατοχή του 40% της Μεγαλονήσου από τις τουρκικές δυνάμεις κατοχής