πριν 3 χρόνια

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου

22 Φεβρουαρίου 1928 ο ήρωας της ΕΟΚΑ και της Κύπρου γεννιέται

πριν 3 χρόνια

Ο Γρηγόρης Αυξεντίου

22 Φεβρουαρίου 1928 ο ήρωας της ΕΟΚΑ και της Κύπρου γεννιέται

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Στις 22 Φεβρουαρίου 1928 μια από της μεγαλύτερες μορφές του Κυπριακού Ελληνισμού ο Γρηγόρης Αυξεντίου γεννιέται. Ο Γρηγόρης Πιερή Αυξεντίου γεννήθηκε στις 22-02-1928 στην Λύση Αμμοχώστου.
Μετά το πέρας σχολικών σπουδών ο Αυξεντίου θα μεταβεί στην Ελλάδα προκειμένου να  δώσει εξετάσεις και να εισαχθεί στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.).  Στις σχετικές εξετάσεις ο Γρηγόρης Αυξεντίου δεν κατόρθωσε μεν περάσει στην Σ.Σ.Ε. αλλά πέτυχε στην Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών και παράλληλα ξεκίνησε την προσπάθεια να εγγραφεί στην Φιλοσοφική Σχολή Αθηνών.
Μετά την αποφοίτησή του από την Σχολή Εφέδρων Αξιωματικών ο Γρηγόρης Αυξεντίου θα υπηρετήσει την στρατιωτική του θητεία στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Μετά το πέρας της στρατιωτικής του θητεία όπου ο Γρηγόρης Αυξεντίου απολύθηκε με τον βαθμό του Εφέδρου Ανθυπολοχαγού, θα επιστρέψει στην Κύπρο όπου θα εργαστεί ως οδηγός ταξί. Στις 20 Ιανουαρίου συναντιέται με τον Γεώργιο Γρίβα αρχηγό της Ε.Ο.Κ.Α. (Εθνική Οργάνωση Κυπρίων Αγωνιστών) όπου και προσχωρεί. Αρχικά ως μέλος της Ε.Ο.Κ.Α. συμμετείχε σε όλες τις επιθέσεις εναντίον σημαντικών εγκαταστάσεων της Κύπρου όπως οι επιθέσεις κατά της Ηλεκτρικής Εταιρείας και κατά του Ραδιοφωνικού Σταθμού Λευκωσίας.
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου γρήγορα διακρίθηκε για τις επιχειρησιακές και ηγετικές ικανότητές του με αποτέλεσμα να ανέλθει ταχέως στην ιεραρχία της Ε.Ο.Κ.Α. και να γίνει Υπαρχηγός της.
Η δράση του Γρήγορη Αυξεντίου έγινε γρήγορα γνωστή με αποτέλεσμα, οι δυνάμεις κατοχής να τον επικηρύξουν για το ποσό των 5.000 λιρών. Υπήρξαν πολλές προσπάθειες των δυνάμεων κατοχής να τον παγιδέψουν με στόχο την σύλληψή του αλλά ο Γρηγόρης Αυξεντίου πάντα είχε την ικανότητα να διαφεύγει με επιτυχία. Χαρακτηριστικό των ικανοτήτων του Αυξεντίου είναι το γεγονός ότι κάποτε μεταμφιέστηκε σε καλόγερο και κέρασε τους Άγγλους. Ένα επίσης χαρακτηριστικό των ικανοτήτων του Γρηγόρη Αυξεντίου είναι το γεγονός ότι στις 12 Δεκεμβρίου 1955 κατόρθωσε και απεγκλώβισε όλη την ιεραρχία της Ε.Ο.Κ.Α. από το όρος Τρόοδος (χωριό Σπήλια) όπου είχε εγκλωβιστεί από τις δυνάμεις κατοχής οδηγώντας την σε ασφαλές μέρος.
Στα τέλη Φεβρουαρίου οι δυνάμεις κατοχής έλαβαν πληροφορίες από έναν κτηνοτρόφο ότι, ο Γρηγόρης Αυξεντίου και η ομάδα του κρύβονταν σε μια σπηλιά πλησίον της Μονής Μαχαιριάς στο όρος Τρόοδος. Στις 2 Μαρτίου 1957 στρατιωτικό απόσπασμα δυνάμεως 60 στρατιωτών περικυκλώνει την σπηλιά. Ο επικεφαλής του αποσπάσματος Μίντλεντον  ζητά από τον Γρηγόρη Αυξεντίου και την ομάδα των τεσσάρων στελεχών της Ε.Ο.Κ.Α. που τον ακολουθούσε να παραδοθούν. Σύντομα  τα τέσσερα στελέχη της Ε.Ο.Κ.Α. παραδίδονται και ο Γρηγόρης Αυξεντίου απαντώντας στον επικεφαλή του αποσπάσματος "Μολών Λαβέ" συνέχισε να πολεμά με αυταπάρνηση και γενναιότητα μόνος εμπλέκοντας της δυνάμεις κατόχής σε μια  μάχη διάρκειας δέκα ωρών.
Οι δυνάμεις κατοχής έχοντας εξαντλήσει κάθε διαθέσιμο όπλο ρίχνουν στο εσωτερικό της σπηλιάς βόμβες πετρελαίου με αποτέλεσμα ψηλές και μεγάλες φλόγες να καλύπτουν το εσωτερικό της σπηλιάς με τον Γρηγόρη Αυξεντίου να τυλίγεται στις φλόγες και να πεθαίνει.
Η μάχη έληξε στις 3 Μαρτίου 1957 στις 2π.μ. με την εύρεση του απανθρακωμένου πτώματος του Γρηγόρη Αυξεντίου. Ο Γρηγόρης Αυξεντίου περνάει στο πάνθεον των Ελλήνων Ηρώων.