πριν 2 χρόνια

12 Οκτωβρίου 1944 : Η Αθήνα Ελεύθερη

Το τέλος της κατοχής

πριν 2 χρόνια

12 Οκτωβρίου 1944 : Η Αθήνα Ελεύθερη

Το τέλος της κατοχής

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Αθήνα, Πέμπτη 12 Οκτωβρίου 1944 από τις 9π.μ. οι καμπάνες των Εκκλησιών της πόλης κτυπούν χαρμόσυνα λειτουργώντας σαν ένα κάλεσμα προς του κατοίκους της πόλης να βγουν στους δρόμους και να εορτάσουν την απελευθέρωση της πόλης από τα δεσμά της γερμανικής κατοχής. Οι Αθηναίοι όπως και όλοι οι υπόλοιποι Έλληνες μπορούσαν να εορτάσουν και να απολαύσουν το πολύτιμο αγαθό της ελευθερίας που τόσο πολύ είχαν στερηθεί επί 3,5 έτη δυσβάσταχτης κατοχής.
Η αποχώρηση των γερμανικών δυνάμεων κατοχής ξεκίνησε το βράδυ της 11ης Οκτωβρίου και ολοκληρώθηκε τις πρώτες πρωινές ώρες  της 12ης Οκτωβρίου. Στις 8π.μ. οι ελάχιστες γερμανικές δυνάμεις που απέμειναν συγκεντρώθηκαν στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη όπου ο Γερμανός στρατηγός Χέλμουτ Φλίντ συνοδευόμενος από τον κατοχικό Δήμαρχο Αθηναίων Άγγελο Γεωργάτο κατέθεσε στεφάνι. Στις 9:15π.μ. γίνεται η υποστολή της Γερμανικής Σβάστικας και ξεκινά η αποχώρηση των ελαχίστων υπολειμμάτων των κατοχικών δυνάμεων από την πόλη των Αθηνών. Το υπόψη γεγονός αυτό σηματοδότηση την έναρξη των πανηγυρισμών, πλήθος κόσμου με δάκρυα χαράς ξεχύθηκε στους δρόμους κρατώντας Ελληνικές σημαίες, η πόλη των Αθηνών επιτέλους Ελεύθερη.

Μέχρι της 3 Νοεμβρίου 1944 είχε αποχωρήσει από την ηπειρωτική Ελλάδα και ο τελευταίος Γερμανός ή Βούλγαρος στρατιώτης των κατοχικών δυνάμεων. Γερμανικές Φρουρές παρέμειναν μέχρι την συνθηκολόγηση της Γερμανίας το Μάιο του 1945 στα νησιά του Βορείου Αιγαίου, στα Δωδεκάνησα και την Κρήτη.
Δυστυχώς το κλίμα εφορείας , χαράς και σύμπνοιας που επικράτησε τις πρώτες ημέρες γρήγορα έδωσε την θέση στην καχυποψία, τον ανταγωνισμό και την διχόνοια τα οποία οδήγησαν στα γεγονότα του Δεκεμβρίου του 1944 που σηματοδότησαν την έναρξη της οδυνηρής πορείας της χώρας προς τον Εμφύλιο Πόλεμο της περιόδου 1944-1949