πριν 1 χρόνος

Απεβίωσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας

Ο Τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης

πριν 1 χρόνος

Απεβίωσε ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας

Ο Τελευταίος εν ζωή Ιερολοχίτης

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Έφυγε από την ζωή στις 29 Μάϊου 2022, σε ηλικία 101 ετών, ο Κωνσταντίνος Κόρκας μια φυσιογνωμία της νεότερης ελληνικής στρατιωτικής ιστορίας.
Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας γεννήθηκε το 1921 στο χωριό Πουλλίτσα Κορινθίας. Εισήχθη σε ηλικία 19 ετών στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων (Σ.Σ.Ε.) το 1940. Ο πόλεμος του 1940 τον βρίσκει πρωτοετή σπουδαστή της εν λόγω σχολής. 
Τον Μάιο του 1941 ο Κωνσταντίνος Κόρκας μαζί με τους συμμαθητές του , πρωτοετείς σπουδαστές στην Σ.Σ.Ε. διέφυγαν με την πολεμική σημαία της σχολής  στην Κρήτη όπου και πολέμησαν στην ομώνυμη μάχη. Μετά την Μάχη της Κρήτης διέφυγε στην Μέση Ανατολή όπου και ολοκλήρωσε τις σπουδές του στην ανασυγκροτηθείσα Σχολή Ευελπίδων αποφοιτώντας το 1943 με τον βαθμό του Ανυπολοχαγού του Πεζικού.
Στην Μέση Ανατολή ο Κωνσταντίνος Κόρκας εντάχθηκε στον Ιερό Λόχο του Συνταγματάρχη Χρήστου Τσιγάντε όπου και διακρίθηκε. Μετά το τέλος του Β Παγκοσμίου Πολέμου ο Κωνσταντίνος Κόρκας πολέμησε στον Εμφύλιο Πόλεμο την περίοδο 1947-1949 όπου και τραυματίστηκε δύο φορές. Για την όλη στρατιωτική δράση του την περίοδο 1941-1949 ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας τιμήθηκε από την Πολιτεία με πλήθως τιμητικών διακρίσεων.
Από το 1950 έως το 1980 (χρόνο όπου ο Κωνσταντίνος Κόρκας αποστρατεύτηκε) ακολούθησε μια αξιοζήλευτη σταδιοδρομία. Φοίτησε στις σχολές Πεζικού των Η.Π.Α. και της Μεγάλης Βρετανίας, στην Σχολή Διοικήσεως και Επιτελών των Η.Π.Α. καθώς  στην Ανωτέρω Σχολή Πολέμου και στην Σχολή Εθνικής Άμυνας>
Σε επίπεδο Σταδιοδρομίας ο Κωνσταντίνος Κόρκας διετέλεσε διοικητής πλήθος σημαντικών σχηματισμών του Στρατού Ξηράς. Ο Στρατηγός Κωνσταντίνος Κόρκας διετέλεσε ο 1ος Διοικητής της 1ης Στρατιάς ενώ ολοκλήρωσε την Στρατιωτική του Σταδιοδρομία ως Γενικός Επιθεωρητής Στρατού και Α' Υπαρχηγός Γ.Ε.Σ. όπου και αποστρατεύτηκε. Με την αποστρατεία του ο Κωνσταντίνος Κόρκας έλαβε τον τίτλο του επίτιμού Διοικητή 1ης Στρατιάς.