* Άρθρο της κα Μαρίας Γιαλαμά, Ιδρυτικού Μέλους του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης.
** Στο παρόν άρθρο απειχούνται προσωπικές απόψεις του συντάκτη του 

Μεγάλος πόνος να βλέπεις την ιδιαίτερη πατρίδα σου να καίγεται. Μεγαλύτερος ακόμη  όταν ακούς τα θεωρούμενα συστημικά Μ.Μ.Ε. να προσπαθούν να επιρρίψουν της φωτιές σε κεραυνούς.
Ο Έβρος κάηκε και καίγεται ότι απόμεινε ακόμη με υπαίτιους μεταξύ άλλων τους παράνομους μετανάστες. Στην άποψη αυτή συνηγορούν μεταξύ άλλων :
1) Ότι οι φωτιές άρχισαν αμέσως μετά την ανακοίνωση ότι θα ληφθούν από την αστυνομία μέτρα, που  ακινητοποιούν τα αυτοκίνητα των διακινητών που κινούνται στο αντίθετο ρεύμα της Εγναντίας Οδού με αποτέλεσμα την πρόκληση αυτοκινητιστικών ατυχημάτων που αρκετές φορές  είναι θανατηφόρα.
2) Οι συλληφθέντες επ' αυτοφόρω να βάζουν φωτιές στην Μάκρη Αλεξανδρουπόλεως, στην ευρύτερη περιοχή της Δαδιάς αλλά και στην Χιλή Αλεξανδρουπόλεως, όπως και στο δάσος της Λευκίμμης, ανήκουν στην κατηγορία των παρανόμως εισερχομένων στην χώρα.
3) Οι φωτιές στα ορεινά του νομού μπαίνουν στις διαδρομές που ακολουθούν οι παρανόμως εισερχόμενοι στην χώρα οι οποίοι τις περισσότερες φορές είναι καθοδηγούμενοι από διακινητές αλλά ακόμα και από στελέχη ΜΚΟ που εδρεύουν στον νομό Έβρου.
Δυστυχώς η κυβέρνηση κωφεύει στις εκκλήσεις των Εβριτών για αύξηση των μέτρων ασφαλείας. Αρνείται στου Εθνοφύλακες μα προστατέψουν την ίδια την πατρίδα τους. Χρησιμοποιεί το ασθενές επιχείρημα ότι ο ΄Εβρος είναι ασφαλής, ενώ γνωρίζουν πολύ καλά οι αρμόδιοι ότι δεν υπάρχει καμία ασφάλεια. Γνωρίζουν ότι μεταξύ άλλων υπάρχουν στον Νομό Έβρου ΜΚΟ, που είναι ενημερωμένες για τα καραβάνια των προσφύγων που φθάνουν και συνδράμουν και κατευθύνουν αυτούς αναλόγως. Γνωρίζουν όλοι οι Εβρίτες, ότι μικρό τμήμα του προγραμματισθέντος φράχτη έχει ολοκληρωθεί. Για να υπάρξει ουσιαστική αποτροπή θα πρέπει, να ολοκληρωθεί το σύνολο του συνολικού μήκους 203 χιλιομέτρων φράχτη. Το μήκος αυτό αντιστοιχεί στο μήκος επί της Ελλάδος του ποταμού Έβρου. Επιπροσθέτως για την ενίσχυση της ασφάλειας στην περιοχή του Έβρου κρίνεται επιβεβλημένη ανάγκη η ενίσχυση της συνοριοφυλακής σε προσωπικό και σύγχρονα μέσα που θα της επιτρέψουν να επιτελεί με μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα το έργο της. Το βασικό που αρνούνται να κατανοήσουν οι πολιτικοί άρχοντες στην Ελλάδα συνίσταται στο γεγονός πως η χώρα θα πρέπει να καταστήσει σαφές πως θα απελαύνονται εκεί που είναι δυνατό άμεσα όσοι εισέρχονται παράνομα στην χώρα  χωρίς να ακολουθήσουν τις προβλεπόμενες από τον νόμο διαδικασίες εισόδου.
Καλό είναι, μετά από αυτή την καταστροφή που υπέστη ο Έβρος, οι πολιτικοί ταγοί της χώρας να συνειδητοποιήσουν  ότι η οποιαδήποτε ολιγωρία τους στην αποκατάσταση και προστασία της περιοχής θα αποβεί εις βάρος τους. Οι Εβρίτες είναι αποφασισμένοι να προστατέψουν την πατρίδα τους και δεν θα επιτρέψουν πράξεις και παλινωδίες της πολιτικής εξουσίας να επηρεάσει την τύχη της ζωής τους και των παιδιών τους. Επί τέλους αν οι της κυβερνήσεως λειτουργούντες υπό το καθεστώς της "πολτικής ορθότητας" είναι ανίκανοι να πράξουν αυτό για το οποίο αμείβονται πλουσιοπάροχα από τους Έλληνες ας παραιτηθούν.