* Άρθρο του κ. Κωνσταντίνου Κούσαντα Αντιστρατήγου  ε.α.

Οι πρόσφατες καταστροφικές πυρκαγιές στον Νομό Έβρου που έχουν κατακάψει πάνω από  700.000 στρέμματα δασικής έκτασης και οι απανθρακωμένοι παράνομοι μετανάστες έχουν αποδείξει στην πράξη τις αδυναμίες της επιτήρησης των συνόρων όχι μόνο στον Έβρο αλλά και σε ολόκληρη την Ελληνική Επικράτεια, όπου η πολιτεία θα πρέπει να αναθεωρήσει την υφιστάμενη πολιτική της ιδιαίτερα στο Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.
Εθνική Άμυνα 
1. Η φυσική αποψίλωση που έχει πλέον πραγματοποιηθεί στον Νομό Έβρου από τις πυρκαγιές έχει αποκαλύψει το καμένο ευρύτερο περιβάλλον όπου έχει οργανωθεί η επιχειρησιακή σχεδίαση πολλών Σχηματισμών Μάχης, Υποστήριξης και Διοικητικής Μέριμνας. Το ΓΕΕΘΑ θα πρέπει να έχει εναλλακτικές άμεσες σχεδιάσεις ώστε να μην αποκαλύπτονται οι θέσεις των Ε.Δ. σε διασπορά εάν απαιτηθεί.
2. Το καθεστώς έστω και πρόχειρης παραμονής παράνομων μεταναστών στην ευρύτερη περιοχή του Έβρου (είτε στο ΚΥΤ ΠΡΟΚΕΚΑ είτε στα υψώματα Σουφλίου και Αλεξανδρούπολης για τους μη επιθυμούντες την καταγραφή) αποτελεί ευθέως απειλή για την Εθνική μας Άμυνα. Ο λόγος είναι ότι πολλοί εκ των παράνομων μεταναστών δεν έχουν καθόλου έγγραφα και κανείς δεν γνωρίζει την ακριβή ταυτότητα και πρόθεσή τους ακόμα και το ενδεχόμενο δολιοφθοράς.
3. Το πρόβλημα μιας πιθανούς δολιοφθοράς ενισχύεται όταν σε μόλις ελάχιστα χιλιόμετρα υπάρχουν Σχηματισμοί Μάχης των Ε.Δ. ενώ σε μέγιστη απόσταση 15 με 20 χιλιομέτρων βρίσκονται τα σύνορα με την Τουρκία από όπου οι δράστες μπορούν να διαφύγουν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα.
4. Από ότι συμπεραίνετε από τις πυρκαγιές του 2022 και 2023 που ενέχονται ακούσια ή εκούσια παράνομοι μετανάστες, η Ελληνική Αστυνομία με την Συνοριοφυλακή δεν επαρκεί>
Ο αριθμός των καταγεγραμμένων μεταναστών το 2022 σε 42.000 περίπου (σύμφωνα με την FRONTEX) και 17.000 το πρώτο επάμηνο Ιανουαρίου -Ιουλίου 2023, αποδεικνύει πλέον ότι η παρουσία των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων πρέπει να είναι εμφανής σε όλο τον Νομό.
Η πρόσφατη διάθεση 2 Λόχων της Ε' ΜΚΔ είναι ορθή αλλά δεν είναι επαρκής και μόνιμη.
Μοναδική και επιτακτική η ανάγκη χρησιμοποίησης των Ταγμάτων Εθνοφυλακής που έχει πρόσφατα εγκριθεί θεσμικά (Ν. 5018/2023) για προληπτικούς λόγους αντιμετώπισης της επιτήρησης του Νομού και κυρίως των συνόρων μαζί με τους Συνοριοφύλακες. Οι Εθνοφύλακες έχουν υπηρετήσει σε μονάδες της περιοχής του Έβρου, ξέρουν τα περάσματα του Έβρου Ποταμού ενώ διαθέτουν ιδιαίτερα υψηλό εθνικό φρόνιμα στα καθήκοντά τους, υπαγόμενη σε Μονάδες και Σχηματισμούς της περιοχής.
5. Ο Ρωσο - Ουκρανικός πόλεμος δεν απέχει πολύ από την γειτονιά μας, με την περιοχή της Αλεξανδρούπολης - Έβρου να παίζει καθοριστικό ρόλο Περιοχής Διοικητικής Μέριμνας, Εκπαίδευσης και Μεταφοράς στην Ανατολική Ευρώπη του ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ θα πρέπει να αποτελέσει περιοχή μεγάλης επιτήρησης καθώς η αντιπαλότητα αυξάνεται μεταξύ Ανατολής - Δύσης.
Εθνική Ασφάλεια 
6. Το πρόβλημα επιτήρησης συνόρων γίνεται ακόμα πιο σοβαρό από την δομή ΠΡΟΚΕΚΑ στο Φυλάκιο Ορεστιάδας, όπου μεγάλος αριθμός αλλοδαπών τρίτων χωρών θα πρέπει να επιστρέψουν στις πατρίδες τους ως μη δεκτοί στην Ελληνική Δημοκρατία για λόγους κυρίως παραβατικότητας.
Αν και διέπονται από το καθεστώς κράτησης σε περίπτωση εξέγερσης ή διαμαρτυρίας αποτελούν τεράστιο κίνδυνο όχι μόνο για του Υπαλλήλους του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργείου Μετανάστευσης & Ασύλου αλλά και του γηγενούς πληθυσμού.
7. Η δεοντολογία της παραβατικότητας των παράνομων μεταναστών είναι έμφυτη και εγγενής καθώς προέρχονται από κράτη που έχουν ζήσει πολεμικές καταστάσεις, όπου η οικονομική εξαθλίωση και η πολιτική αστάθεια είναι υπαρκτή (Αφγανιστάν, Συρία, Ιράκ, Σομαλία, Παλαιστίνη, Νιγηρία κ.λπ.).
8. Οι συνθήκες παραβατικής συμπεριφοράς και πιθανού εμπρησμού των παράνομων μεταναστών (είτε εκούσια είτε ακούσια για να ζεσταθούν ή να καπνίσουν μέσα στα δάση ακόμα και σε κατοικημένες περιοχές) είναι ευκολότερες λόγω του  δημογραφικού προβλήματος των επαρχιών του Σουφλίου, Διδυμοτείχου και Ορεστιάδας όπου ολόκληρα χωρία παρουσιάζουν πλήρη ερήμωση.
9. Η ασφάλεια και η πρόληψη πρέπει να επεκταθεί και στον θρησκευτικό τουρισμό που προωθείται στον Νομό Έβρου από τοπικές και θρησκευτικές αρχές αφού έχουν βανδαλιστεί αρκετές εκκλησίες από ιερόσυλους.
10. Οι πρόσφατες καταστροφές του Νομού Έβρου θα επηρεάσουν αρνητικά την οικονομία και τον αναπτυσσόμενο τουρισμό και θα δημιουργήσουν κόστος στον τουρισμό των περιοχών (Δέλτα, Δάσος Δαδιάς κ.λπ.) καθώς η αποθράσυνση των διακινητών έχει φτάσει στο απροχώρητο με τα αυτοκίνητά τους (προκειμένου να μην ελεγχθούν) να περνούν αυτοκτονικά στο αντίθετο ρεύμα.
Οι ειδήσεις ων τροχαίων και η κίνηση στο αντίθετο ρεύμα κάνει τον γύρο του κόσμου από διερχόμενους ξένους οδηγούς ενώ η επίσημη πολιτεία αρκείται να εκδώσει ανακοίνωση στο 112 στους διερχόμενους οδηγούς (παγκόσμια πρωτοτυπία).
11. Δυστυχώς το χειρότερο σενάριο ασφάλειας κυριαρχεί πλέον μεταξύ των πολιτών του Έβρου όπου απλοί πολίτες αναγκάστηκαν να κάνουν περιπολίες για την προστασία των σπιτιών τους με συλλήψεις σε συνεργασία με τις αρχές. 
Η παράνομη μετανάστευση είναι ΕΘΝΙΚΟ ΘΕΜΑ (ΟΧΙ ΠΟΛΙΤΙΚΟ) ΜΕ ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΛΥΣΗ το σφράγισμα των Ελληνικών Συνόρων και την ΕΥΠ ενισχυμένη όσο ποτέ στον Έβρο.