488.406x383.547 (Original: 680x534)



Μετά το πέρας του Α' Παγκοσμίου Πολέμου, μια από τις συνθήκες Ειρήνης που υπογράφηκαν, ήταν και αυτή μεταξύ των δυνάμεων της Αντάντ και της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας στην γαλλική πόλη Σέβρ στις 10 Αυγούστου 1920.
Με την Συνθήκη τον Σεβρών  έχουμε την διάλυση της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και την διανομή των εδαφών της, όπως αυτή προέκυψε, από την Συνδιάσκεψη Ειρήνης των Παρισίων στις 12 Ιανουαρίου του 1919. Στην Ελλάδα αποδόθηκαν ένα μέρος Ανατολικής Θράκης (πλήν της Κωνσταντινουπόλεως και της περιοχής πέριξ αυτής), η επαρχία της Σμύρνης στην Μικρά Ασία καθώς και οι νήσοι Ίμβρος και Τένεδος.
Στην Συνδιάσκεψη των Σεβρών την Ελλάδα εκπροσώπησαν ως πληρεξούσιοι ο τότε Βασιλιάς Αλέξανδρος και ο πρωθυπουργός Ελευθέριος Βενιζέλος. Αξιολογώντας την όλη διαδικασία της Συνδιάσκεψη των Σεβρών που οδήγησε στην υπογραφή της ομώνυμης Συνθήκης προκύπτει ότι, αποτελεί καθαρά έναν διπλωματικό θρίαμβο του Ελευθερίου Βενιζέλου. Η Ελλάδα των 2 Ηπείρων και 5 Θαλασσών που προέκυψε θα μπορούσε να αποτελέσει το ορόσημο της ολοκλήρωσης της Μεγάλης Ιδέας.

Δυστυχώς, οι μετέπειτα  πολιτικές (ήττα του Βενιζέλου στις εκλογές του 1920, επάνοδος του Βασιλιά Κωνσταντίνου Α' , δυσπιστία των ξένων δυνάμεων ) και στρατιωτικές (στρατιωτική εμπλοκή της Ελλάδος στην Μικρά Ασία) δεν επέτρεψαν την επικύρωση και εμπέδωση της Συνθήκης των Σεβρών. Μετά την ατυχή για την Ελλάδα ολοκλήρωση της Μικρασιατικής Εκστρατείας (1919-1922) υπεγράφη η Διεθνής Συνθήκη της Λωζάνης το 1923 που καθόρισε τα  σύνορα του Ελληνικού Κράτους όπως τα γνωρίζουμε σήμερα 
Μετά την ατυχή κατάληξη της Μικρασιατικής εκστρατείας