πριν 1 χρόνος

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου

Μια από τις πλέον σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας

πριν 1 χρόνος

Εορτή των Εισοδίων της Θεοτόκου

Μια από τις πλέον σημαντικές εορτές της Ορθοδοξίας

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Στις 21 Νοεμβρίου εκάστου έτους, η Εκκλησία μας εορτάζει τα Εισόδια της Θεοτόκου. Για την Εκκλησία μας η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην Υπεραγία Θεοτόκο.
Σύμφωνα με τις Γραφές και την Εκκλησιαστική μας Παράδοση, οι γονείς της Παρθένου Μαρίας, Ιωκείμ και Άννα μέχρι τα βαθιά τους γεράματα δεν είχαν αποκτήσει παιδί. Παρακάλεσαν τον Θεό, πως αν τους χαρίσει ένα παιδάκι, μόλις αυτό γίνει τριών ετών θα το αφιερώσουν στον ναό Του. Οι παρακλήσεις στον Θεό εισακούσθηκαν και τελικά απέκτησαν ένα κοριτσάκι την Μαρία. Μόλις η Μαρία έγινε τριών ετών, οι γονείς της την οδήγησαν στον Ναό. Το γεγονός αυτό ονομάστηκε τα Εισόδια της Θεοτόκου.
Κατά την είσοδό της στον Ναό, την μικρή Μαρία την υποδέχτηκε ο Αρχιερέας Ζαχαρίας ο οποίος την οδήγησε στο ιερό του Ναού στα Άγια των Αγίων. 
Σύμφωνα με τις γραφές η Παναγία παρέμεινε στο Ναό για 12 έτη. Καθ' όλο το διάστημα παραμονής της Παναγίας στο ιερό του Ναού, ο Αρχάγγελος Γαβριήλ προμήθευε την Παναγία ουράνια τροφή. Η Μαρία εξήλθε από το Ιερό του Ναού, τα Άγια των Αγίων όπως λένε οι Γραφές, όταν έφτασε η ώρα του Ευαγγελισμού.