πριν 1 χρόνος

Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια έμπνευση του καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιου

πριν 1 χρόνος

Παγκόσμια Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας

Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε από μια έμπνευση του καθηγητή Ιωάννη Κορίνθιου

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Κάθε χρόνο στις 9 Φεβρουαρίου, ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού εορτάζεται η παγκοσμίως η Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας. Η εν λόγω ημέρα θεσμοθετήθηκε από τον Ο.Η.Ε. κατόπιν εισηγήσεως της Ελλάδας το 2017.
Για την υλοποίηση της όλης προσπάθειας υπήρξε σε πρώτη φάση ένα σχέδιο νόμου με τον τίτλο "Καθιέρωση Παγκόσμιας Ημέρας Ελληνοφωνίας και Ελληνικού Πολιτισμού". Με το υπόψη σχέδιο νόμου προτάθηκε ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας η 20η Μάϊου (Ημερομηνία Θανάτου του Σωκράτη) αλλά τελικά επιλέγει η ημερομηνία θανάτου του Εθνικού μας Ποιητή Διονυσίου Σολωμού ήτοι στις 9 Φεβρουαρίου. Για τον σκοπό αυτό εκδόθηκε σχετική Κοινή Υπουργική Απόφαση των Υπουργών Παιδείας, Εξωτερικών και Εξωτερικών με τον θέμα "Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας" (Φ.Ε.Κ./24-04-2017).
Η πρωτοβουλία για την καθιέρωση της  Παγκόσμιας Ημέρα της Ελληνικής Γλώσσας ξεκίνησε το 2014 από μια προσπάθεια του καθηγητή και τότε Προέδρου της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων και Αδελφοτήτων Ιταλίας κ. Ιωάννη Κορινθίου. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας τα Κλασσικά Λύκεια και η Ελληνική Κοινότητα Νάπολης και Καμπανίας πρωτοστάτησαν  στην καθιέρωση ημέρας αφιερωμένη στην Ελληνική Γλώσσα.

Για την σημερινή ημέρα και για την αξιόλογη πρωτοβουλία του κ. Ιωάννη Κορίνθιου ο εξαίρετος δημοσιογράφος κ. Θάνος Χούπης στην εκπομπή "Φωνή της Ελλάδος" στο παγκόσμιο ραδιόφωνο της Ε.Ρ.Τ.  υλοποιεί σχετικό αφιέρωμα (για περισσότερες πληροφορίες πατήστε εδώ)