πριν 7 μήνες

Η Ανεπαρκής Διαχείριση ενός Συμβάντος

Οι Ένοπλες Δυνάμεις Πενθούν

πριν 7 μήνες

Η Ανεπαρκής Διαχείριση ενός Συμβάντος

Οι Ένοπλες Δυνάμεις Πενθούν

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Από σήμερα και για τρεις ημέρες οι Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας πενθούν την τραγική απώλεια τριών στελεχών τους στην Λιβύη στο τραγικό δυστύχημα που έλαβε χώρα στον οδικό άξονα που συνδέει την Βεγγάζη με την Ντέρνα, πόλη που επλήγη από τις πρόσφατες πλημμύρες της κακοκαιρίας Ντάνιελ . Στο δυστήχημα έχασαν την ζωή τους πέντε άτομα και επτά τραυματίστηκαν πολύ σοβαρά. Ασφαλώς για το τι συνέβη και τις συνθήκες που επικράτησαν το τραγικό δυστύχημα είναι κάτι που χρήζει περαιτέρω έρευνας και καλό είναι να μην γίνονται εικασίες.
Ωστόσο όμως θα σταθούμε σε δυο σημεία :
1) Η  διαχείριση του όλου συμβάντος κρίνεται εσφαλμένη. Σε ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα δεν υπάρχουν "αγνοούμενοι" αναλόγως των συνθηκών του ατυχήματος μπορεί να υπάρξουν δυσχερώς αναγνωρίσιμοι αλλά "αγνοούμενοι" όχι. Οι Ένοπλες Δυνάμεις αποτελούν έναν τομέα που τυγχάνει της καθολικής αναγνωρίσεως των Ελλήνων πολιτών και ως εκ τούτου αρκούσε μια ξεκάθαρη ανακοίνωση του συμβάντος με τον ακριβή αριθμό των θυμάτων και των τραυματιών. Δεν χρειαζόταν να στηθεί ολόκληρη επικοινωνιακή επιχείρηση διαχείρισης του συμβάντος που εκθέτει την πολιτική και στρατιωτική ηγεσία του ΥΕΘΑ.
2) Η όλη οργάνωση της επιχείρησης αποστολής υγειονομικής βοήθειας και ιδιαίτερα της αποστολής υγειονομικού προσωπικού. Ασφαλώς σε αυτές τις περιπτώσεις θα πρέπει να υπάρξει αξιολόγηση του σχεδιασμού και εκτέλεσης της όλης επιχείρησης από τις Ένοπλες Δυνάμεις και να αποδοθούν ευθύνες αν υπάρχουν εκεί που υπάρχουν. Εμείς θα σταθούμε σε ένα σημείο δεν στέλνεις σε μια χώρα όπως η Λιβύη που τα τελευταία δώδεκα με δεκατρία χρόνια πλήττεται από εμφύλιες συγκρούσεις και είναι ουσιαστικά χωρισμένη στελέχη των υγειονομικού των τριών κλάδων των Ενόπλων Δυνάμεων χωρίς να προβλέπεις μέτρα ασφαλείας και χωρίς να υπάρχει οργανωμένο σχέδιο ασφαλούς μεταφοράς στην πληγείσα περιοχή.
Το Διοικητικό Συμβούλιο του Ινστιτούτου Έρευνας και Μελέτης Θουκυδίδης εκφράζει τα συλλυπητήρια του προς τις οικογένειες και τους συγγενείς των θανόντων