πριν 3 χρόνια

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ

1 Απριλίου 1955 - Η έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

πριν 3 χρόνια

Ο Απελευθερωτικός Αγώνας της ΕΟΚΑ

1 Απριλίου 1955 - Η έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Η 1η Απριλίου είναι μια σημαντική ημερομηνία για τον Ελληνισμό και ιδιαίτερα για τον Ελληνισμό της Κύπρου καθώς στις 1 Απριλίου 1955 με την προκήρυξη του Στρατηγού Γεωργίου Γρίβα ξεκίνησε ο απελευθερωτικός αγώνας της Ενώσεως Κυπρίων Αγωνιστών (ΕΟΚΑ). Ο βασικός στόχος του όλου απελευθερωτικού αγώνα ήταν η ένωση της Κύπρου με τον εθνικό κορμό.

Ο αγώνας της ΕΟΚΑ ξεκίνησε με την  επιθέσεις εναντίον στόχων όπως ο Κυπριακός Ραδιοφωνικός Σταθμός, ο Στρατώνας Γούλσλευ καθώς και με επιθέσεις σε στόχους στην Αμμόχωστο.
Ο εθνικοαπελευθρωτικός αγώνας της ΕΟΚΑ έληξε το 1959 με την υπογραφή των συνθηκών της Ζυρίχης και του Λονδίνου που οδήγησαν στην δημιουργία της ανεξάρτητης Κυπριακής Δημοκρατίας με την Τουρκία να αναγνωρίζεται ως προστάτιδα δύναμη του νεοσύστατου κράτους.
Η εμπλοκή της Τουρκίας με το Κυπριακό έγινε με την υποβοήθηση της Μεγάλης Βρετανίας η οποία, σε καμία των περιπτώσεων δεν ήθελε να αποχωρήσει από την Μεγαλόνησο και να δημιουργηθούν οι συνθήκες ενώσεως της Κύπρου με τον Εθνικό Κορμό. Η αιτία είναι προφανής η γεωστρατηγική θέση της Κύπρου εξασφάλιζε και εξασφαλίζει στην Μεγάλη Βρετανία την εγγύτητα και την προσβασιμότητα στην κρίσιμη περιοχή της Μέσης Ανατολής και της διώρυγας του Σουέζ δίνοντας της την δυνατότητα να έχει μια ισχυρή στρατιωτική παρουσία στην περιοχή όποτε οι συνθήκες το επιβάλλουν. Οι συνθήκες της Ζυρίχης και του Λονδίνου οδήγησαν στην δημιουργία της Κυπριακής Δημοκρατίας με τρις προστάτιδες δυνάμεις την Ελλάδα, την Τουρκία και την Μεγάλη Βρετανία η οποία διατήρησε την κυριαρχία στην περιοχή των Βάσεων της Δεκελείας καθώς και με την ύπαρξη  βάσεως σταθμού Ραντάρ στο όρος Τρόοδος.
Σε επιχειρησιακό επίπεδο ο αγώνας της ΕΟΚΑ κρίνεται επιτυχής, τα στελέχη της ΕΟΚΑ πολέμησαν με θάρρος και αυταπάρνηση δημιουργώντας μια νέα γενιά Ελλήνων Ηρώων. Σε στρατηγικό επίπεδο ο αρχηγός της ΕΟΚΑ στρατηγός Γεώργιος ("Διγενής") Γρίβας αναδείχθηκε ως μια αυθεντία στα θέματα του ανταρτοπόλεμου. Η δομή και η οργάνωση της ΕΟΚΑ αλλά και τα σχέδια της επιχειρησιακής δράσεως θεωρήθηκαν ως πρότυπα οργάνωσης και διεξαγωγής ανταρτοπόλεμου και μελετήθηκαν από πολλά στρατιωτικά στελέχη της υφηλίου