πριν 2 χρόνια

Η Επιχείρηση "Νίκη" στην Κύπρο

Οι Άγνωστοι Ήρωες

πριν 2 χρόνια

Η Επιχείρηση "Νίκη" στην Κύπρο

Οι Άγνωστοι Ήρωες

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Δύο ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο , στις 22 Ιουλίου 1974 διεξάγεται από ελληνικής πλευράς η επιχείρηση με την κωδική ονομασία "Νίκη". Στόχος της όλης επιχείρησης είναι η ενίσχυση των τότε μαχόμενων τις ορδές του "Αττίλα 1" ελληνικών δυνάμεων. Για την επίτευξη του στόχου το όλο επιχειρησιακό σχέδιο προέβλεπε την αερομεταφορά της Ά Μοίρας Καταδρομών από την Κρήτη στην Κύπρο όπου και έλαβε την ονομασία 35η Μ/Κ. 

Για την μεταφορά της Α' Μοίρας Καταδρομών χρησιμοποιήθηκαν 14 μεταγωγικά αεροσκάφη Noratlas όπου σύμφωνα με τα εκπονηθέντα σχέδια πτήσεως τα υπόψη αεροσκάφη θα πετούσαν νοτίως της Κρήτησς υπό σιγή ασυρμάτου, χωρίς φωτισμό και χωρίς αεροπορική κάλυψη από μαχητικά αεροσκάφη κάλυψη της απόστασης μέχρι την Κύπρο, προσγείωση στο αεροδρόμιο της Λευκωσίας , αποβίβαση της Α Μοίρας Καταδρομών και επιστροφή το ξημέρωμα.  Κατά την υλοποίηση της όλης επιχείρησης λόγω της ιδιομορφία της δεν υπήρξε ενημέρωση τόσο της Εθνικής Φρουράς όσο και της ΕΛΔΥΚ με αποτέλεσμα να έχουμε την κατάρριψη από φίλια πυρά τριών μεταγωγικών αεροσκαφών.
Για την ιστορία αναφέρουμε πως η επιχείρηση Νίκη, μαζί με την Μάχη του αεροδρομίου της Λευκωσίας καθώς και η δράση Α/Γ "Λέσβος" το οποίο μεταξύ άλλων με πρωτοβουλία του ιδίου του κυβερνήτη του πλοιάρχου Χαντρινού αποβιβάστηκαν εκ νέου στην Μεγαλόνησο για να πολεμήσουν τους τούρκους εισβολείς  αποτέλεσαν την μόνη στρατιωτική αντίδραση της Ελλάδας στην τουρκική εισβολή στην Κύπρο και στην εξελισσόμενη τραγωδία.