πριν 1 χρόνος

15 Αυγούστου : Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η Κοίμηση, η Ανάσταση και η Ανάληψη της Παναγίας στους Ουρανούς

πριν 1 χρόνος

15 Αυγούστου : Η Εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου

Η Κοίμηση, η Ανάσταση και η Ανάληψη της Παναγίας στους Ουρανούς

Εισηγητής
Δημήτρης Τραπεζιώτης
Κείμενο:

Κάθε χρόνο στις 15 Αυγούστου η Εκκλησία μας εορτάζει την Κοίμηση της Θεοτόκου και αποτελεί μια από τις μεγάλες εορτές της Ορθοδοξίας.
Όταν ο Ιησούς Χριστός βρισκόταν στο Σταυρό απευθύνθηκε προς την Μητέρα του Παναγία που στεκόταν κάτω από τον Σταυρό λέγοντας της "Γύναι, ιδέ ο υιός σου" δείχνοντας τον Αγαπημένο του Μαθητή, τον Απόστολο Ιωάννη. Στην συνέχεια ο Κύριος Ιησούς Χριστός απευθυνόμενος προς τον Απόστολο Ιωάννη είπε "Ιδού η μήτηρ σου". Μετά την Σταύρωση , Ταφή και Ανάσταση του Κυρίου η Παναγία διέμενε στο σπίτι του Απόστολου Ιωάννη μαζί με τον αδερφό του Ιάκωβο και την μητέρα του Σαλώμη συγγενή της Θεοτόκου. Όταν ήλθε η στιγμή να τελειώσει η επίγεια ζωή της, Άγγελος του Κυρίου (κατά την παράδοση ο Αρχάγγελος Γαβριήλ) επισκέφτηκε την Παναγία και της το ανακοίνωσε τρεις ημέρες πριν την Κοίμησή της.
Στο άκουσμα του Αγγέλου η χαρά της Παναγίας ήταν μεγάλη καθώς θα συναντούσε τον Μονογενή Υιό της. Μετά την επίσκεψη του Αγγέλου η Θεοτόκος πήγε για να προσευχηθεί στο Όρος των Ελαιών όπου συνήθιζε να προσεύχεται ο Ιησούς Χριστός. Στην συνέχεια γύρισε στο σπίτι του Ιωάννη όπου γνωστοποίησε την επικείμενη Κοίμησή της.
Η Ορθόδοξη παράδοση αναφέρει ότι, την τρίτη ημέρα μετά την εμφάνιση του Αγγέλου νεφέλωμα άρπαξε και μετέφερε τους Αποστόλους από τα μέρη όπου ευρίσκονταν, έμπροσθεν τις κλίνης όπου η Παναγία ήταν ξαπλωμένη και περίμενε την Κοίμησή της. Η Ορθόδοξη παράδοση αναφέρει επίσης ότι, μαζί με τους Αποστόλους μετεφέρθηκαν επίσης ο Άγιος Διονύσιος ο Αεροπαγίτης, ο Άγιος Ιερόθεος διδάσκαλος του Διονυσίου του Αεροπαγίτη, ο Άγιος Τιμόθεος και λοιποί θεόσοφοι Ιεράρχες.
Μετά την Κοίμησή της, η Παναγία τοποθετήθηκε στο μνήμα της Γεσθημανής. Η παράδοση λέει ότι επειδή κατά πάσα πιθανότητα ο Απόστολος Θωμάς δεν πρόλαβε να παρευρεθεί στην ταφή  της Θεοτόκου ζήτησε να ανοιχτεί ο τάφος ώστε να προσκυνήσει και αυτός το Σώμα της Παναγίας. Έτσι τρεις ημέρες μετά την ταφή της Παναγίας όταν πήγαν να ανοίξουν το τάφο της Παναγίας τότε έκπληκτοι διαπίστωσαν ότι η Παναγία Αναστήθηκε σωματικά και Αναλήφθηκε  στου Ουρανούς